Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

A négylábú barátok még otthonosabbá teszik az otthont!

A kaméleonok csodálatos lények, ugyanakkor tartásuk nem javasolt mindenkinek. Mivel nagyon speciális igényeik vannak, így kezdőként nem a kaméleon lesz a legjobb választás. Ha viszont már van tapasztalatunk a hüllők terén, és szeretjük a kihívásokat, akkor lehet, hogy pont egy ilyen lenyűgöző álcaművész lesz az ideális hidegvérű számunkra.

Viselkedés és temperamentum

A fiatal kaméleonok még kissé unalmasnak tűnhetnek szürkés-barnás színvilágukkal, amelynek árnyalatát csak minimálisan képesek megváltoztatni. Ám körülbelül öthónapos koruktól jelentős fejlődésnek indul ez a képességük, és olyan élénk színek alakulnak ki, mint a zöld, a türkiz vagy a fekete. A színváltoztatás biztosítja a kaméleonok számára az álcázást, a hőmérsékletszabályozást és a társaikkal való kommunikáció egyik eszköze is. Megfigyelhetjük, hogy izgalom, stressz, hőingadozás, új fényviszony vagy másik hüllő megjelenésének hatására is megváltozik az állat színe. Általánosságban elmondható, hogy a barnás-fekete kaméleon stresszes, a ragyogó színekkel rendelkező, viszont boldog, jól érzi magát.

A kaméleonok a nyelvüket használják a zsákmány megszerzésére. Nyelvük hossza testüknek akár másfélszerese is lehet, így viszonylag könnyen el tudják kapni a távolabb lévő rovarokat is. Fő táplálékul tehát a rovarok szolgálnak, de egyes állatok szívesen esznek gerincteleneket és zöldeket is.

Három lábujjal rendelkeznek, amelyből egy előrefele néz, a másik kettő hátrafele, és ez az elrendezés stabil kapaszkodást és közlekedést biztosít a fák ágain, ahol a legtöbb időt töltik a kaméleonok. Sok fajnál kapaszkodó farok is megfigyelhető. Gömbölyű szemeik egymástól függetlenül képesek mozogni, így nagyon széles a látóterük, ami a táplálkozás és a ragadozók szempontjából is különösen hasznos.

A kaméleon kiválasztása

Lehetőleg csak megbízható tenyésztőtől vásároljunk kaméleont. A vadonból befogott példányok rendkívül stresszesek, sok bennük a parazita, és nehezen akklimatizálódnak a fogságban lévő körülményekhez. Sok ilyen módon összegyűjtött állat már a szállítás során elpusztul, és persze nem is szabályos ez a fajta kereskedelem.

Mielőtt hazavinnénk a kiszemelt hidegvérűt, figyeljük meg őt. Mozgása legyen aktív, testfelépítése jó, és fontos, hogy tudja változtatni is a szép, élénk színét. Ne válasszunk mellé társat, ugyanis a kaméleonok egyedül szeretnek élni, a hímek kifejezetten agresszívan képesek viselkedni egymással.

Tartás

Kaméleonunknak egy viszonylag nagyméretű terráriumot kell berendeznünk, mert hasonló életkörülményeket kell biztosítanunk, mint ami a természetes élőhelyén megtalálható. Vagyis szükség lesz sziklafalra és ágakra is, amelyekre felmászhat. Ügyeljünk arra, hogy mérgező növényt, ágat ne tegyünk a terráriumba, mert hüllőnk valószínűleg megkóstolja majd a zöld leveleket. Emellett fontos a megfelelő szellőzés is. Az aljzat ne aprószemű homokból vagy kavicsokból álljon, mert zsákmányszerzés közben könnyen lenyelhet belőle az állat. Ismerjük meg a faj egyedi igényeit, és annak megfelelően állítsuk be a hőmérsékletet, a páratartalmat és a fényforrásokat.

A kisállatkereskedésben érdemes bevásárolnunk többféle rovarból is, hogy változatos legyen az étrend. Kálcium- és D-vitamin tartalmú étrendkiegészítőket mindenképp alkalmaznunk kell. Néhány zöld (kivéve a spenót, a saláta és a káposzta), zöldség és gyümölcs kis mennyiségben kínálható, ha szívesen elfogyasztja őket kedvencünk.

Bizony egy kaméleon is megbetegedhet, aminek fő oka általában a stressz és a nem megfelelő étrend. Ha valamilyen szokatlan változást tapasztalunk hidegvérűnk viselkedésében vagy külsején, azonnal keressünk fel egy hüllőkre szakosodott állatorvost.

Forrás: Fressnapf

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!