Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Élet egy kígyóval

Ha a családunkat egy kígyóval szeretnénk bővíteni, akkor bizony alaposan fel kell rá készülnünk, és meg kell győződnünk arról, hogy minden családtagunk örömmel fogadja majd az új jövevényt. Ráadásul kígyót tartani nem olyan egyszerű, mint hörcsögöt vagy macskát, gondoljunk csak a táplálására, mely akár élő állatokkal is történhet, amelyeknek szintén helyet kell biztosítanunk. És még megannyi kihívással nézhetünk szembe.

A kígyók helyigényesek. Hüllőnknek szüksége lesz egy tágas, elkerített, biztonságosan elzárt területre, amelyben többek között búvóhelyet is ki kell alakítanunk neki. Ez utóbbi lehet egy kőbarlang, de lehet akár kartonból vagy fából is. A lényeg, hogy az állat biztonságban érezhesse magát és pihenhessen benne.

Ellentétben például a halakkal, a nyulakkal vagy a lovakkal, nem érvényes a „minél nagyobb, annál jobb” elve. A kisebb kígyók kifejezetten feszültté válhatnak attól, ha egy túlságosan nagy otthonnal kell szembesülniük. Hogy a kígyólaknak inkább magasabbnak vagy szélesebbnek kell-e lennie, az a csúszómászó fajtájától függ. Éppen ezért először pontosan meg kell határoznunk, hogy milyen kígyót szeretnénk, és kifejezetten a kiválasztott hüllő számára kell terráriumot vásárolnunk és berendeznünk azt.

Az sem mindegy például, hogy milyen szubsztrátumot választunk, vagyis mivel szórjuk tele a terrárium alját. A kínálatban találhatunk homokot, kavicsot és fakérget is, melyeknek célja, hogy hasonló érzetet biztosítsanak a hüllő számára, mint természetes élőhelyén. Felhasználhatunk újságpapírt is, ami olcsóbb, de nem igazán hat természetesen kívülről nézve sem. Választanunk kell még például sziklákat és faágakat is, amelyekre felmászhat, feltekeredhet a kígyó. Szintén fajtafüggő, hogy pontosan milyen kiegészítőkre milyen mennyiségben van szükség.

Egyes kígyóknak UVB fényt is biztosítanunk kell, de nem igényli minden fajta, esetenként a beszűrődő napfény is elegendő lehet. Hőt- és páratartalmat is rendszeresen mérnünk kell az erre alkalmas eszközökkel. A kellően magas hőmérséklet fenntartásához a fűtőpad is ideális választás lehet, csak ügyeljünk arra, hogy maradjon a terráriumban olyan rész, ahol alacsonyabb a hőfok. Az értékeket naponta többször is ellenőriznünk kell. A megfelelő páratartalomhoz hozzájárulhat egy vizes medence is, amelybe valószínűleg szívesen bele is megy majd csúszómászó barátunk.

Tudnunk kell, hogy minden kígyó húsevő, táplálékukat egészben nyelik le. A legtöbb kígyó egereket és patkányokat fogyaszt szívesen, de egyesek más kétéltűeket is elejtenek, a kisebbek számára pedig a nagyobb rovarok is megfelelőek.

Szerencsére a legtöbb kedvencként tartott kígyó elfogadja a fagyasztott eleséget. Egészségügyi okokból a kígyónak szánt élettelen egereket és patkányokat az emberi ételektől külön kell tartani egy fagyasztóban. Amennyiben úgy tűnik, hogy hüllőnk érdeklődését nem kelti fel az elpusztult állat, mozgassuk meg egy kicsit például egy bot segítségével. Ha nem érjük el vele a célunkat, akkor bizony élő zsákmányra lesz szükség, amely például az esetleges karmolások és harapások miatt a kígyóra nézve is veszélyes lehet. Mint minden más állat számára, a friss, tiszta víz biztosítása elengedhetetlen.

Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk kígyónkkal kapcsolatban, vagy csak nem sikerül teljesen levedlenie, akkor forduljunk vele hüllőkre szakosodott állatorvoshoz. A szakembertől abban is segítséget kérhetünk, hogy mely időszakban célszerű az hüllő kézhez szoktatását gyakorolnunk, és pontosan hogyan is kell a kezünkben tartanunk ahhoz, hogy biztonságban és komfortosan érezze magát a csúszómászó.

Forrás: Fressnapf

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!