Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Hüllőbetegségek

A hüllők remek háziállatok lehetnek, de komoly hozzáértést igényelnek. A betegségek megbetegedések tünetei később jelentkeznek náluk lassú anyagcseréjük miatt, ezért fokozottan oda kell rájuk figyelni és már az első jeleket is komolyan kell venni.

Mai cikkünkben bemutatunk néhány olyan tünetet, amelyek jelezhetik, hogy baj van.

Étvágytalanság

A hüllők nagyon szeretnek falatozni. Míg egyes hidegvérűek, például a leguánok növényevők, addig a leopárd gekkók rovarevők, és más hüllők, mint a szakállas agámák pedig mindenevők. Attól függetlenül, hogy mivel táplálkozik háziállatunk, ha nem fogyasztja el az ételt, az az első jele lehet a betegségnek. Ha egyáltalán nem eszik kedvencünk, azt semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül.

Súlyveszteség

A fogyás nem egyértelmű a hüllőknél, addig, amíg jelentősen nem veszítenek a tömegükből. Különböző testi elváltozások figyelmeztethetik a gazdákat kedvencük fogyására, ilyen például gekkóknál az elvékonyodott farok. A kilátszó bordák is jelzik, hogy az állat lefogyott. Ha észreveszi a fent említett tüneteket egyikét, azonnal forduljon állatorvoshoz, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a megfelelő kezelés.

Mivel a hüllők hónapokon keresztül bírják élelem nélkül, sok gazdi gyakran arra vár, hogy hidegvérű háziállata újra elkezdjen enni és visszanyerje a súlyát. Amíg várnak, addig a hüllőnek egyre kevesebb ereje marad küzdeni a betegség ellen, ami az étvágytalanságot okozza. Az alultápláltság és az éhezés súlyos problémákra utalhatnak. Ha kedvence fokozatosan veszít súlyából, ne várjon, azonnal keresse fel az állatorvost.

Beesett szemek

Az egészséges hüllőkre a tágra nyílt tekintet, a nedves íny és a rugalmas bőr a jellemző. A dehidratáltság tipikus tünetei a beesett szem, a szájban lévő ragacsos nyálka és az, ha vedlés során a régi bőr nem képes leválni. Ha ezt tapasztalják hidegvérű kedvencüknél, akkor tegyék langyos vízbe vagy locsolják meg a testét. Természetesen állatorvosnak is meg kell vizsgálnia a hüllőt, hogy a kiszáradásnak nincsen-e szervi oka.

Fontos, hogy figyeljünk háziállatunkra, mivel a gyors segítség életeket menthet. Ennek érdekében évente vigyük el hüllőnket állatorvoshoz kivizsgálásra, ami nemcsak a probléma megelőzésében nagyon hasznos, hanem az időben észrevett betegségeken is sokkal könnyebben lehet segíteni. Egy hüllő, amelyik már súlyos tüneteket mutat, gyakran menthetetlen, ezért nagyon fontos odafigyelni az első apró jelekre.

Forrás: Fressnapf

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!