Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Immunerősítő tippek a hideg ellen

A hideg hónapok megérkezésével egy kicsit több figyelmet kell fordítanunk hüllőnkre annak érdekében, hogy egészséges és boldog maradhasson.

Akár kígyónk, gyíkunk vagy teknősbékánk van, hasonló teendőink lesznek. Ha megfogadunk néhány tippet, akkor hidegvérűnk könnyebben átvészeli majd a telet, anélkül, hogy legyengülne az immunrendszere.

Tartsuk melegen

A hüllők testhőmérséklete igazodik a közvetlen környezetükéhez, ezért ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni az immunrendszer, az emésztés és az anyagcsere, hőforrás biztosítására van szükség, és ez a téli hónapokra különösen igaz. A különböző fajok különböző hőfokot kedvelnek leginkább, a teknősöknek például melegebbre van szükségük, ezért mindenképp utána kell járnunk, hogy a mi kedvencünknek mi az ideális. Fontos, hogy legyen olyan eszközünk, amellyel pontosan nyomon tudjuk követni a terrárium hőmérsékletváltozásait.

A fűtésnek ki-be kapcsolhatónak kell lennie ahhoz, hogy mindig optimális hőmérsékletet tudjunk biztosítani. Ezáltal csökken az égési sérülés, valamint az elektromos tűz kialakulásának kockázata is. Ne használjunk különböző fűtőköveket, mert azok nem tudják megfelelően melegen tartani a terráriumot, ráadásul közvetlenül érintkezhet velük a hüllő hasa, amit meg is égethet a termék.

Vízben élő hüllőknél ne csak a levegő, hanem a víz hőmérsékletére is figyeljünk, és ha szükséges, szerezzünk be egy újabb vízmelegítőt.

Legyen fény

A meleg mellett a hüllőknek ultraibolya (UV) fényre van szükségük ahhoz, hogy elegendő D-vitamint tudjanak előállítani, ami segíti a kálcium és a foszfor felszívódását az eleségből. Télen nem fog elegendő napfény bejutni az ablakon keresztül, ezért mindenképp izzókat kell vásárolnunk, amiknek 10-12 órán keresztül égniük kell. Ezeket az izzókat, a gyártótól függően, 6-12 havonta javasolt kicserélni a megfelelő UV sugárzás biztosítása érdekében. Tehát télen ideje ellenőriznünk azt is, hogy elég frissek-e meglévő fényforrásaink.

Párásítsunk

A pikkelyes bőr számára fontos a nedvesség, tehát fokozott figyelmet kell fordítanunk a páratartalomra is. Ha nincs elegendő pára, akkor hidegvérűnk kiszáradhat és megbetegedhet. Ha száraz a lakásban a levegő, akkor legyen egy kis medence a terráriumban, amelyben időnként megmártózhat pajtásunk.

Ne hagyjuk a hibernálást

Sokan azt gondolják, hogy, ha télre sötét, hűvös helyre teszik hüllőjüket, és hagyják hibernálni, akkor azzal egy természetes folyamatot segítenek elő, ami jó az állatnak. Ám ez nem feltétlen van így. Hibernáláskor az élőlény szervezete lelassul, az immunrendszer pedig nem működik megfelelően, aminek következtében megnő a fertőzésveszély. Tehát inkább az a helyes módszer, ha melegen tartjuk kedvencünket és bőséges élelemmel kínáljuk télen is.

Ha valamiben elbizonytalanodunk vagy változást észlelünk hüllőnk viselkedésében, mindenképp egyeztessünk az állatorvossal.

Forrás: Fressnapf

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!