Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Terrarisztika kezdőknek: milyen hüllőt vásároljak?

Amikor arról kell döntenünk, hogy milyen állatot tartsunk a terráriumban, igazán széles körből választhatunk magunknak kedvencet.

sok kezdő nem tudja, hogy döntését milyen kritériumokra kell alapoznia. Az alábbiakban azokat a tényezőket vesszük sorra, amelyeket a vásárlásnál feltétlenül figyelembe kell majd vennünk.

Szóval, úgy döntöttünk, hogy felfedezzük magunknak a terrarisztika világát. Mindjárt adódik a kérdés, hogy milyen állatot tartsunk. A választ azonban nem is olyan könnyű megadni rá, hiszen itt egy soktényezős feladványról van szó.

Az időtényező

Mint minden házi kedvenc esetében, itt is meg kell gondolnunk vásárlás előtt, vajon lesz-e elegendő időnk törődni az állattal. A kezdők közül sokan gondolják úgy, hogy a hüllők és a kétéltűek tartása kevesebb munkával jár. Igaz, hogy egyes állatok, például a királypiton hosszú ideig elvan élelem nélkül. De, ha gekkót vagy agámát szeretnénk, tudnunk kell, hogy napi rendszerességgel friss zöld növényekre, illetve élő táplálékra van szükségük. Ezenkívül rendszeresen ellenőriznünk kell a terrárium berendezési tárgyait, a levegő páratartalmát és hőmérsékletét, továbbá minden nap friss vizet kell adnunk kedvenceinknek. Így, bár ezek az állatok másokhoz képest kevesebb időnket veszik igénybe, azért napi fél-egy órát mindenképp áldoznunk kell majd rájuk.

Az a kérdés, hogy pontosan mikor lesz időnk hódolni kedvtelésünknek, azon fontos tényezők egyike, amelyek tovább szűkítik a lehetséges jelöltek körét. Ha olyan munkánk van, amely mellett csak az esti órákban csodálhatjuk meg a terráriumot és a benne lakók életét, akkor a szürkületkor és éjszaka aktív állatokat érdemes elsősorban számba venni. Közéjük tartozik például a leopárd gekkó.

A rendelkezésre álló hely

Az állatok helyigénye szintén döntő jelentőséggel bír a választásnál. És nem a pillanatnyi méreteket kell alapul venni, amikor egy hüllő megvásárlásáról döntünk, hanem főleg azt, hogy felnőtt korában nagyjából mekkora lesz az az állat. Gondoljuk át, hogy a legnagyobb terrárium, amelyik még elfér otthonunkban, elég helyet biztosít-e majd kedvencünk megfelelő tartásához. Például egy teljesen kifejlett boa hossza a három métert, a zöld leguáné pedig akár a két métert is elérheti.

Ezzel együtt azoknak a terrárium-rajongóknak sem kell lemondaniuk szeretett hobbijukról, akiknek csak egy kevés hely áll a rendelkezésükre. Számukra ideális választás lehet az inszektárium, vagyis a rovarok és pókok elhelyezésére szolgáló terrárium.

A ház, illetve a lakás egy csendes zuga a legjobb hely a terrárium számára. Számos terráriumban tartott állat rendkívül félénk, és könnyen stresszelheti őket, ha nagy a nyüzsgés körülöttük. Sokkal jobban érzik magukat egy rejtettebb, védettebb helyen.

A terrárium típusa

Ahhoz, hogy egy állat egészséges maradjon, és természetes módon viselkedjen, a terráriumnak a lehető legpontosabban kell leképeznie eredeti élőhelyét. Tehát a terrárium megválasztása nagymértékben fogja befolyásolni, hogy milyen jellegű állatot vásárolhatunk majd bele. A legérdekesebb látványt a lápi, illetve az esőerdő-terrárium nyújtja, és a legszínesebb állatok is ebben élnek. Másrészről viszont a kezdőknek leginkább való állatok zöme – például a szakállas agáma – a sivatagra, sztyeppére, illetve a száraz erdőkre emlékeztető száraz terráriumban érzi jól magát, ami annyit jelent, hogy növényekről nemigen kell gondoskodnunk.

Szakértői tanács

Az itt felsorolt szempontokat jól meggondolva, megfontolva sokkal közelebb juthatunk a kitűzött célhoz. De, ha így is van, még mindig több „lehetséges jelölt” maradhat fenn a listán. Ekkor nincs más dolgunk, mint elsétálni egy olyan kisállat-kereskedésbe, amelyben megbízunk, és kikérni az eladó tanácsát a rendelkezésünkre álló információk alapján. A szakemberek szívesen segítenek majd abban, hogy a számunkra legjobb döntést hozzuk meg.

Forrás: Freesnapf

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!