Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Akvárium kezdőknek

Sokak számára egyszerűnek tűnik a haltartás, de valójában nem olyan könnyű, mint amilyennek kívülről látszik. Ha komolyan vesszük, akkor bizony rá kell jönnünk, hogy több szempontot is figyelembe kell vennünk és mérlegelnünk kell. Például, hogy mely halakat tarthatjuk együtt, mekkora legyen az akvárium, milyen legyen a víz kémiája, és hogyan végezzük el a karbantartást.

Sajnos nem igaz az, hogy ugyanolyan egyszerű (vagy bonyolult) az édesvízi akvárium fenntartása, mint a sósé. Az utóbbi esetben sokkal több dolognak kell egyszerre megfelelnie és még a tapasztaltabbak számára is kihívást jelenthet időnként. Amellett, hogy a tengeri halak érzékenyebbek, a sósvízi akvárium költségesebb is. Tehát kezdőként édesvízi akváriummal javasolt először próbálkoznunk.

A megfelelő méretű akvárium elengedhetetlen a halak egészségének és jólétének fenntartásához. A nagyobb akváriumok stabilabbak is, mint a kisebbek, vagyis mindenképp egy nagyméretűt érdemes kiválasztanunk. Ha már tudjuk, hogy milyen típusú pikkelyest szeretnénk tartani, akkor a konkrét igényeket is ajánlott szem előtt tartanunk. Lehetőség szerint legalább 70-80 literes akváriumot vásároljunk.

Beszerezhetünk minden kiegészítőt külön-külön is, de érdemes lehet olyan akváriumot választanunk, amelynek tartozéka a kezdő szett, vagyis jár hozzá szűrő, vízkondicionáló, légpumpa, haleleség, és egyéb dolgok is, amikre szükségünk lehet. Így még az ár is kedvezőbb lehet, mintha mindent egyesével vennénk meg.

Az sem egy elhanyagolható szempont, hogy hol lesz majd az akvárium helye. Bár a természetes fény fontos, de ügyeljünk arra, hogy ne érje közvetlen napfény halaink lakóhelyét. Emellett pedig győződjünk meg arról is, hogy van olyan masszív bútorunk, amely elbírja a vízzel és kiegészítőkkel teli akváriumot.

Fontos, hogy a beüzemelést követően ne tegyünk rögtön halakat az akváriumba. Ezután következik a legnehezebb lépés. Sok türelemre lesz szükségünk, és rendszeresen tesztelnünk kell a víz állapotát. Ha olyankor engedjük bele a kopoltyúsokat az akváriumba, amikor még nem megfelelőek a kémiai értékek, akkor bizony kis barátaink hamar elpusztulhatnak. Tehát az ammónia, a nátrium és a nitrát szint monitorozása is elengedhetetlen.

Ha úgy látjuk, hogy már rendben vannak az értékek, akkor először csak egy halat költöztessünk a vízbe, és várjunk egy hetet. Amennyiben minden jónak tűnik, jöhet a többi kopoltyús is, de egyszerre nem javasolt túl sokat betelepítenünk az akváriumba. A nagy létszám egyébként sem javasolt, hiszen akkor kevés hely marad úszkálni, és a szerves anyagok mennyisége is megnövekszik, így betegségek alakulhatnak ki. Továbbá a zsúfoltságtól egyes pikkelyesek agresszívvá, stresszessé válhatnak.

Kezdőként olyan díszhalakat válasszunk, amelyek viszonylag szívósak, mint például a széleshátú- vagy a jukatáni fogaspontyok, a neonhalak, és a guppik. Ha különböző fajokat szeretnénk együtt tartani, akkor figyeljünk a temperamentumra és a mérete, valamint arra is, hogy az igények nagyjából azonosak legyenek. Amennyiben összeférhetetlenséget, agresszív viselkedést észlelünk, akkor távolítsuk el a problémás díszhalat az akváriumból.

Forrás: Fressnapf

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!