Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Akváriumtelepítés lépésről lépésre

Amikor elhatározzuk, hogy kis uszonyosokkal szeretnénk megosztani az otthonunkat, felmerül a kérdés, hogyan tovább. Az akvárium megfelelő telepítése is hozzájárul ahhoz, milyen minőségű és hosszúságú lesz újdonsült pikkelyes barátaink élete. Mi most egy kis ízelítőt adunk ebből!

Aljzat, talaj

Ha élő növényeket szeretnénk telepíteni az akváriumba, megfelelő táptalajt kell nekik biztosítani. Alulra olyan táptalaj kerüljön, amely 6-8 hónapon át ad otthont a növények gyökereinek, táplálja őket, és segíti a szűrőbaktériumok szaporodását. A tápértékét növelhetjük különböző adalékokkal is. Fedőrétegnek növénytalajt egyengessünk el a már meglévő rétegen. Arra figyeljünk, hogy hátul a talaj vastagabb legyen, majd ide telepítsük a növényeket.

Dekoráció, ültetés

A megfelelő talaj lerakása után következik a kreatív feladat, készítsük el álmaink akváriumát. Az akvárium berendezésének legfontosabb szempontja az legyen, hogy milyen halfajokkal szeretnénk benépesíteni, hiszen akkor fogják legjobban érezni magukat, ha új otthonuk leginkább hasonlít arra a környezetre, ahol a természetben élnek. Jöhetnek a gyökerek, kövek, bújók, miniszobrok, bármi, amely feldobja a látványt.

Az élettelen dekoráció után ültessük el az élő növényeket, amely sok előkészületet, időt és odafigyelést igényel. A cserépben lévő növényeket szedjük ki a gyapotból, egy tál vízben a gyapot fellazul és a gyökereket könnyebben ki lehet húzni. Néhány növény hajlamos túlságosan átszőni a gyapotot, ezek tisztításához használjunk csipeszt. A zselés növényekről pedig érdemes alaposan lemosni a nevelő zselét.

Ha növényeink készen állnak az ültetésre, betelepítésre, ne feledkezzünk meg a párásításról, és a talaj megfelelő nedvesítéséről sem. Erre a célra használhatunk szobai permetezőt, vagy komolyabb, professzionális párásítót is. A lényeg, hogy száraz talajba sosem szabad ültetni!

Először helyezzük be a kőre vagy fára rakható növényeket. A mohákat kötözhetjük, hálózhatjuk, vagy ragaszthatjuk. Érdemes a legegyszerűbb módszert választani. A kis növényeket akár drótkötözővel is rögzíthetünk. A párásításról folyamatosan gondoskodnunk kell, ne felejtsük el, hogy ezek vízi növények, a szoba levegőjén kiszáradnak. Ezután jöhet az ültetés. Használjunk tűfejű csipeszt, amellyel egyszerűbb leszúrni a növényt, és az ültetés végén a talajból könnyű kihúzni őket. Ha készen vagyunk az ültetéssel, helyezzük el a dekorokat. Ha korábban nem áztattuk őket vízbe, helyezzünk rájuk súlyokat, mert az első hetekben felúszhatnak. Erre a célra nagyobb köveket használjunk, amiket 2-3 hét után vegyük ki őket az akváriumból.

Vízfeltöltés

A feltöltést végezzük nagyon lassan, az erős vízsugár ugyanis lerombolhatja a kitartó munkával épített dekorációnkat, amely nem tesz jót a növényeknek, és felkavarja az aljzatot. Ha szépen lassan emelkedik a vízszint, a víz tiszta marad, kevesebb kis növény jön ki, de még így is elkerülhetetlen, hogy a felszínen szennyeződés jelenjen meg. Amikor megtelt vízzel pikkelyes barátaink otthona, halhálóval szűrjük le a felszínen úszkáló darabkákat, hogy tiszta lakhely fogadja őket.

Forrás: Fressnapf

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!