Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Kozmetika és szépségápolás

A kutyusnak és a kutyakozmetikusnak egyaránt kellemetlen élmény, ha csomót kell bontogatni, pisis szőrt foltokban kivágni, éves bundát lefejteni, stb. Bár gondolnánk, hogy a szolgáltatása szerint bármilyen kutyából habos szőrgolyót tud szobrászkodni, azonban ez nem igaz.

A valóság az, hogy egy csomós kutyát bizony sem idejük, sem lelkük nincs sokáig bontogatni, hiszen csak a csomók eltávolítása több órát vesz igénybe, ami a kutya számára igen megterhelő. Nem beszélve az ezzel járó kellemetlenségekről. Emiatt a kutyakozmetikus fájó szívvel bár, de kopasztja az ebet, ami pillanatnyilag mind az eszközök, mind a kutya szempontjából a legkíméletesebb megoldás, azonban később számolni kell a hőguta, napszúrás, és a hőháztartás felborulásának kockázatával. Egyszerűbb az ezzel járó problémákat megelőzni egy kis odafigyeléssel, napi rutinnal.

Fésüld a kutyát

A rendszeres (legalább heti két alkalommal történő) fésülés megakadályozza a nagyobb csomók kialakulását, ezért a kozmetikában nem hosszú, akár több órán át tartó bontással kell kezdeni. Ez az időmegtakarítás mellett a kutya jólétét is szolgálja. Nem utolsósorban sokkal szebbé lehet varázsolni a jó minőségű, egyenletes szőrű ebet. Fontos, hogy ha nem fésülöd, akkor ne is fürdesd. A bőr ugyan tiszta lesz, de a szőr bontása nélkül a csomók a víztől, sampontól és szárítástól még inkább összetapadnak, és szigorúan ragaszkodnak az eb bőréhez, ami gátolja annak szellőzését, és a további fésülést is megnehezíti.

Rendszeresen vidd el kutyakozmetikába

Ez főként a hosszú szőrű ebekre igaz. Lényeges, hogy ne csak évi egyszer, a meleg beköszöntével emeld ki a kertből a kutyát, aki egészen addig dagonyázott, úszott, hempergett és növesztette a bundáját, annak karbantartása nélkül. Itthon a szakemberek áprilistól túlterheltek, el vannak halmozva hasonló kutyákkal, és nagyon nagy szívfájdalmuk, hogy szinte mindegyiket formátlan, kopasz testté tudják csak alakítani, mivel szinte lehetetlen kibontani a szőrüket. Előfordulnak olyan kozmetikusok, akik felajánlják, hogy több alkalommal ugyan, de kifésülik szépen az ebet, aljszőrt szednek, hogy a nyírás miatt ne boruljon fel a kutya hőháztartása. Ennek vállalása már csak a gazditól függ, de határozottan állítom, hogy van értelme.

Az aljszőr kiszedés otthoni móka is lehet

Nem igényel különösebb időbefektetést, és egyetlen minőségi bontókefével, vagy aljszőr kiszedővel (zooro, furminátor) hatékonyan elvégezhető. Az eb nagyon hálás lesz érte. Megkíméljük a vedléssel járó felesleges energiaráfordítástól, melegben csökkenthető a szervezet hőszabályozás miatti leterhelése, könnyebben hűsíti magát a kutya, szellőzik a bőre, és jelentősen kisebb tömeget kell cipelnie magán.

Ilyen, és ezekhez hasonló, apróbb praktikákkal a kutyakozmetikus és kutyánk életét is megkönnyíthetjük, anélkül, hogy hosszabb időt kéne erre fordítanunk a napunkból. Érdemes bevezetni, hiszen kutyánk meghálálja a mindennapi törődést.

Ápolási tanácsok gazdiknak

A bőr és a szőrzet gondozása belülről kezdődik. A helyes táplálás és a rendszeres ápolás az alapja a kutya egészségének. Az egészséges kutya bundája tömött, csillogó, bőre pedig rugalmas. Minden esetben a szőrápolás első lépése az alapos kefélés, bontás, fésülés. A szőrzet kefélése jót tesz a bőrnek, frissíti a vérkeringést.

A bunda védi az ebet a nap égető sugaraitól, így tehát nemcsak a hideg, de a meleg ellen is szigetel. Nem helyénvaló a jó szándék sugallta lenyírás, mert a kutya testének felszínén nincsenek izzadságmirigyek, így a hőkisugárzása számottevően nem fokozódik. A teljes megnyírás csak az aljszőrzet gubancolódása esetén, illetve kiterjedt bőrbetegségnél javasolt.

A vedlést a fény és a sötétség váltakozása befolyásolja, ezért van az, hogy a lakásban tartott kutyák egész évben vedlenek. A szőrhullás csökkentése érdekében heti 1x ajánlott átfésülni őket.

Fiatal kutyák kozmetikázása – Az oltások megléte után kivitelezhető.pl. a yorkshire terrier fülnyírása az oltási program közben is elvégezhető a gazda kezében. A fiatal kutyák kozmetikázása több időt (szünet a munkafázisok között) és türelmet követel a gazditól és a kozmetikustól is. Szeretettel kell őket hozzászoktatni, de jelezni kell már ekkor is, hogy nem a kutya a főnök.

Idős kutyák kozmetikázása - Kozmetikázásukhoz több időre (akár szünetet is kell tartani) és türelemre van szükség. A gondos ápolástól az idős kutya jobban érzi magát. A rendszeres fésülés segít abban is, hogy észrevegyük a szőrzet és a bőr esetleges elváltozásait: a szőrhullást, a sebeket, az irritált bőrt vagy a bolhák, illetve más élősködők jeleit. Ki tudjuk tapintani az esetleges duzzanatokat vagy dudorokat. Az idősebb kutyákon gyakran nőnek szemölcsök (jóindulatú daganatok). Az idős kutya szőrzetét (drótos, szálkás) nyírhatjuk is, mert nehezen bírná a hosszabb munkafolyamatokat (pl. trimmelés).

Ha gond van a szőrrel akkor a bőr is beteg. Szőrhiányos területek oka lehet – bélférgesség, hormonzavar, petefészek vagy here betegség, vemhesség, bőrgombák, külső paraziták, allergia stb.

A nagymértékű szőrhullás valamilyen betegség (belső szervi kór, különféle bőrbajok, cukorbetegség, szopornyica...) kísérő tünete lehet. Különféle mérgek is okozhatnak kopaszságot.

Fürdetés - Fajta specifikus, PH semleges samponnal és utána hígított balzsammal kondicionálhatjuk. Mindig alaposan ki kell öblíteni, mert a kutyán maradt sampon ekcémát okozhat. A túl gyakori fürdetés atkásodást vagy más bőrproblémákat is okozhat, ezért fontos, hogy minőségi sampont használjunk, ha sokszor van fürdetve a kutya (max heti 1x)! A fürdővize 30 C-nál nem lehet melegebb. Samponok pl.: normál, szálkás/drótos szőrűekre speciális sampon, hogy ne puhuljon a szőrük, színkiemelő sampon, hipoallergén sampon... Balzsamot a hosszú, vegyes és kettős szőrű kutyákra használunk. Fürdetés előtt a kutya bundáját ki kell bontani, mert a csomós szőr a víztől még jobban összeáll. Nyírás előtt ajánlott megfürdetni a kutyát, mert így szebbet lehet nyírni.

Fésülés/bontás – Kezdjük egy ponttól (pl. nyaktól), mindig a szőr tövétől bontunk kefével. Növekedési iránnyal ellentétesen hajtsuk fel a szőrt, és a bőrtől kezdve többször keféljük át az alsó réteget, vigyázva, hogy a bőr ne sérüljön. A szőrszálak tövében fogjuk le a bőrt, és a kefe egész felületét használjuk a kutya testére fektetve. Miután kibontottuk az egész szőrköntöst, fémfésűvel fésüljük át, így átnézve, hogy a kutya teljesen csomómentes-e. Bontani fürdetés előtt kell!

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!