Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Karácsony kutyával: Tippek a biztonságos ünnepléshez

Széttört karácsonyi gömb üvegszilánkjai, lángokba borult adventi koszorú, felborult karácsonyfa és egy nehezen emészthető karácsonyi menü. A karácsony nemcsak nekünk embereknek, hanem négylábú barátainknak is számos veszélyt rejthet.

Megmutatjuk, hogy milyen esetekben történhet baj kutyájával, hogyan háríthatja el ezeket és vészhelyzetben hogyan tud gyorsan és megfelelően segíteni. A lakás karácsonyfa és fahéj illatában úszik, a sütőben készülnek a sütemények, az ablakok ünnepi díszítést kaptak, égnek a gyertyák és a nappaliban fényesen ragyog a színesen díszített karácsonyfa –a karácsony egy igazán különleges időszak. Mégis a kutyusaink számára sok veszélyt is rejt. Míg a gazdik fel-alá rohangálnak a lakásban, becsomagolják az utolsó ajándékokat, és elkészítik az ünnepi sülteket, a gyerekek örülnek az adventi naptárból kibontott újabb meglepetésnek, a kutyára kevés figyelem irányul. Ilyenkor a négylábúak szokásos rutinjuk megzavarása miatt nagyfokú stressznek vannak kitéve, emellett a lakásban is leselkednek rájuk veszélyek.

Öt dolog ami veszélyes lehet kutyájára karácsonykor

1. Égő gyertyák

Milyen lenne egy adventi koszorú igazi gyertyák nélkül? A sötét hónapokhoz hozzátartozik a kellemes gyertyafény. Bár a legtöbb kutya biztonságos távolságot tart a lobogó fénytől, azért sose szabad elérhető távolságba tenni a gyertyát. Túl nagy az esélye annak, hogy a kutya tomboláskor neki megy vagy a farkával véletlenül leveri és előszőr a koszorú, majd a terítő és a függöny is lángot kap. Csökkentse a kockázatokat! Aki nem szeretne karácsonykor lemondani az igazi gyertyákról, csak oda helyezze el, ahol a kutya nem éri el. A dohányzóasztalra, alacsony ablakpárkányra vagy a karácsonyfa alacsony ágaira helyezett gyertyák szóba sem jöhetnek. Ne is gyújtsuk meg a gyertyákat amikor a kutya is ugyanabban a helyiségben tartózkodik. Akinek kevés ennyi óvintézkedés, az az igazi gyertyák helyett természetesen használhat LED-világítókat. Ezeknél nem keletkezik forró viasz, nem okoznak égési sérüléseket és tüzet.

Ha mégis történik valami: Ha kutyája minden óvintézkedés ellenére megégeti magát egy gyertyával, a sérülés helyét hűtse le langyos vízzel (nem jéghideg!). Égés elleni krémeket, sebhitőport kutyáknál nem lehet használni. A kutyáknál gyakran csak sokkal később látni a sérülés terjedelmét, például amikor egy nagyobb felületű bőrszövet elhal. Éppen ezért még a kisebb égési sérüléseket is mutassa meg egy állatorvosnak. Még az ünnepek előtt nézzen után az állatorvos vagy az ügyelet telefonszámának, hogy szükség esetén ne kelljen sokáig keresgélnie.

2. Veszélyek a karácsonyfa alatt

Bármennyire is szép színesen díszitett a karácsonyfa, a kutyák számára tartogat némi veszélyt, melyeket nem becsülhet alá. Különösen a fiatal, kíváncsi kutyusok szereznek fájdalmas tapasztalatokat az égősorokkal, üveggömbökkel, lamettával, amikor a lehető leggyorsabban szeretnék felfedezni az ismerős nappaliba költözött különös fát. Különösen nagy a sérülésveszély, ha a kíváncsi kutyus farkcsóválva vizsgálja a fát és az ágakról könnyen lepotyogó karácsonyi gömbök összetörnek. Mancsot vagy a szájat érintő vágási sebek nemcsak fájdalmasok, de be is gyulladhatnak.

Az elektromos fényfűzérek sem teljesen veszélytelenek. Kíváncsiságból vagy unalomból is a szájába veheti és megüti az áram, mely sok kutya számára életveszélyes is lehet. Gondot kell fordítani a karácsonyfa talpra is, ugyanis ezen múlik a fa stabilitása: meg kell akadályoznia, hogy felboruljon, ha esetleg a kutya megszagolja, vagy a farkával véletlenül meglöki. A tartóba öntött víz se legyen a kutya számára elérhető, mivel a fából kioldódott anyagokat tartalmazhat, melyek veszélyesek lehetnek a kutyára nézve. A lamettával járó rizikót sem lehet alábecsülni – ez az ólomtartalmú karácsonyi dekoráció lenyelve veszélyes bélelzáródást okozhat kutyájánál.

Le kell mondanom a karácsonyfáról? Természetesen kutyatartóként is állíthat karácsonyfát a nappalijában. Ha az alábbi biztonsági tanácsokat betartja, semmi veszélyt nem jelent a kutyája számára:

  • A fát a nappali lehető legbiztonságosabb részére állítsa fel, ahol a kutya nem ütközik bele miközben az itatótáljához akar menni.
  • Gondoskodjon a fa stabil és biztonságos felállításáról. A talpnak kiváló minőségű acélból legyen, és olyan gyermekbiztonsági eszközzel kell felszerelni, amely megakadályozza, hogy a fa rögzítéséhez szükséges zár könnyen kioldódjon. Ezen kívül a fát kikötheti a falhoz, hogy ne dőljön el.
  • A gyertyákat, elektromos fényfűzéreket és a dekorációt a fenyőfa lehető legmagasabb részére rögzítse, ahol kutyája nem éri el. Az alsó ágakra csak papírból, kemény műanyagból, vagy fából készült ártalmatlan karácsonyi dekorációkat tegyen. Nappalijának méretétől függően, adódik a lehetőség, hogy a fát kicsit magasabbra egy asztalra állítsa. Ügyeljen rá, hogy ez mindig stabilan álljon.
  • Összességében gondoskodjon egy “kutyabiztos” karácsonyi dekorációban. Sok más alternatíva létezik a törékeny üveggömbökhöz és lamettához képest.
  • Csak akkor gyújtson igazi gyertyát, ha Ön is a helyiségben tartózkodik és biztos benne, hogy a kutyája hallgat Önre, amikor azt az utasítást adja, hogy maradjon távol a fátol.A biztonság kedvéért jobb ha teljesen lemond az igazi gyertyákról és csak LED-égőket használ. Létezik vezetéknélküli változatban is, így a kábel átharapása által okozott áramütés esélye is jelentősen csökken.
  • Amennyiben a talpban álló víz elérhető a kutya számára, gondoskodjon megfelelő fedésről, hogy ne tudjon inni belőle.

Ha a kutya mégis megvágja magát: Egy törött karácsonyi gömb csörömpölése vagy az egész fa felborulása miatt mi, emberek is nagyon megijedünk. Ennek ellenére is őrizze meg nyugalmát és helyezze kutyáját biztonságba, mielőtt összesöpri a földön heverő szilánkokat. Ha kutyája már megsérült egy törött karácsonyi gömbtől, először nyugtassa meg (a váratlan reakciók megelőzése érdekében adjon rá szájkosarat, vagy kösse meg az állatot) és lássa el a sebet. Állítsa el a vérzést (szükség esetén nyomókötéssel), tisztítsa ki vízzel és ha kell, vágja le a szőrt is körülötte, majd használjon fertőtlenítőszert. Ha még van szilánk a mancsában, próbája meg egy csipesszel kihúzni.

Mikor vigyem a kutyát állatorvoshoz? Kösse be a mancsát és amint lehetséges vigye el egy állatorvoshoz. A mancson még a legkisebb vágási sérülésnek is nagyon magas az elfertőződés esélye, ezért feltétlenül orvosnak kell látnia. Nyílt, erősen vérző sebbel, vagy ha még idegentest is van benne, semmiképpen se habozzon. Más, karácsonyfával összefüggő balesetek miatt is fel kell keresni az állatorvost, például ha lenyeli a lamettát, áramütés éri, iszik a fa vízéből. Mivel a legtöbb rendelő zárva van az ünnepek alatt, tartsa készenlétben az ügyeletes állatkórház telefonszámát.

3. El a mancsokkal a csokoládétól

Nemcsak mi emberek, hanem a kutyák is elgyengülnek a csokoládéval, édes süteményekkel, vagy dióval megrakott karácsonyi táltól. Nekünk a nassolás azonban csak fogszuvasodást és pár plusz kilót okoz, a csoki elfogyasztása a kutyák számára azonban életveszélyes lehet. A tej- vagy az étcsokiban található theobromine az állatok számára mérgező és szörnyű károkat okoz a szervezetükben. Görcsökhöz, magasabb vérnyomáshoz vagy szívproblémákhoz vezethet. A csokoládémérgezés tünetei (az elfogyasztott mennyiségtől és kalóriatartalomtól függően) a hasmenéstől és hányástól kezdődően egészen a fájdalmas görcsökig, remegésig, eszméletvesztésig, vagy akár a kutya haláláig is fajulhatnak.

Így csökkentheti a mérgezés esélyét: Sose hagyjon elől felbontott csokoládét. A csokimikulásokat és sütiket inkább zárható dobozba rakja, illetve mondjon le az étkező- vagy a dohányzóasztalon elérhető “édes tálalóról”. Amikor vendégei vannak, vagy szeretné magát egy csokival megrakott tállal kényelembe helyezni, gondoskodjon róla, hogy kutyája semmilyen édességhez ne férjen hozzá, még akkor sem ha könyörgő tekintettel bámul Önre. Sose hagyja kutyáját felbontott csokoládé környezetében felügyelet nélkül és azonnal rakja el az egészségtelen nasikat. Ne legyen elérhető számára a csokis adventi kalendárium sem, nem szabad alábecsülni az éhes négylábú ügyességét. Bár a kevesebb theobromint tartalmazó fehér csokoládé nem mérgező a kutya számára, magas zsír- és cukortartalma fájdalmas görcsöket okoz neki.

Ha kutyája csokoládét evett: az hogy mekkora veszélyt jelent kutyájára, az elfogyasztott mennyiségtől és annak kalóriatartalmától függ. Alapvető szabály, hogy minél sötétebb egy csokoládé, annál mérgezőbb, minél kisebb termetű a kutya, annál veszélyesebb rá nézve. Ha észreveszi, hogy kutyája engedély nélkül csokoládét evett, amilyen gyorsan csak lehet forduljon vele állatorvoshoz. Csak ő tudja megfelelő kezeléssel, például hánytatás, gyomormosás, aktív szén adásával a mérgezést megállítani. Történjen bármi, ne essen pánikba, és már csak kutyája miatt is őrizze meg a nyugalmát. Egy apró csokoládébonbon vagy egyetlen csokis keksz -bár egészségtelen- a közepes vagy nagy termetű kutyáknak rendszerint nem okoz problémát. Egy egész tábla vagy több csokimikulás elfogyasztása azonban veszélyes.

4. Mérgező növények és veszélyes illatok

Egy mikulásvirág az asztalon, fagyöngy az ajtó felett, fekete hunyorral készült karácsonyi kompozíció – ezek a növények egyszerűen hozzá tartoznak a karácsonyi hangulathoz. A kutyagazdáknak azonban mégis körültekintőnek kell lenniük a dekoráció megtervezésekor, mivel az ebben az időszakban leggyakrabban használt növények a kutyákra nézve sajnos mérgezők. Ha kutyája lenyel egy lehullott fagyöngyöt, vagy a mikulásvirágból egy keveset olyan súlyos mérgezési tünetek jelentkezhetnek nála, mint hasmenés és erős görcsök. A mikulásvirág leveleinek érintése is kellemetlen bőrirritációt okozhat a háziállatoknál. Fájdalmas gyomor-bélrendszeri panaszokat válthatnak ki a karácsonyi hangulatot idéző, kis tálkákban párologtatott illóolajok is. Ha valamelyik kíváncsi kutyus kortyol egyet belőle, hasmenés, hányás, nyálkahártyairritáció vagy akár mérgezés is lehet a következménye.

Le kell mondanom a fagyöngyről és a mikulásvirágról? Ha a kutya mellett is szeretné megtartani a mikulásvirágot és a fagyöngyöt a karácsonyi szokásokban, ügyeljen arra, hogy ezek a növények ne legyenek elérhetőek a kutya számára. Az illóolajokkal teli tálakat is csak megfelelő magaságban szabad elhelyezni. Egyéb karácsonyi dekorációk felszerelésekor is kellő körültekintéssel kell eljárni. Az ablaküvegre fújható műhó már kis mennyiségben is légszomjat okozhat a kutyáknál. Szerencsésmódon kutyatulajdonosok számára is léteznek alternatív megoldások, amivel karácsonyi hangulatot varázsolhatnak otthonukban, anélkül, hogy négylábú barátaikat veszélyeztetnék: lehúzható karácsonyi ablakdíszek vagy az igazira megszólalásig hasonlító műnövények, amiket még öntözni sem kell.

Mit tegyek, ha a kutyám mérgező növényt evett? Ha észrevette, hogy kutyája éppen egy növényt evett, adhat neki széntablettát, mely nem hiányozhat egy kutyatulajdonos elsősegélydobozából sem. Alapvető szabály, hogy minél korábban kapcsolatba kerül az aktív szén a mérgező növénnyel a gyomorban, annál hatékonyabban tudja leküzdeni. Ha a mérgező növény lenyelése óta már eltelt egy kis idő és már jelentkeztek az első mérgezési tünetek, mint görcsök, keringési gyengeség vagy légszomj, a kutyát haladéktalanul állatorvoshoz vagy az ügyeletre kell vinni.

5. A kutya nem ehet az ünnepi sültekből

A finom ételek ugyanúgy hozzátartoznak a karácsonyhoz mint a fenyőfa vagy az ajándékok. Ám amíg a gazdik ott ülnek a finomságoktól roskadozó asztalnál, a kutyusnak nagy szemeket meresztve kell ott ülnie mellettük. Érthető módon nehéz keménynek maradni és az ünnepi hangulatban tévesen érzett szánalomból a négylábú barátoknak is jut egy-két falat a sültekből. Ezzel azonban sem magának, sem a kutyának nem tesz jót, mivel az ilyen “egyszeri kivételek” gyakran az állatklinikán végződnek. A legtöbb emberi étel, különösen a nehéz ünnepi sültek túl fűszeresek, zsírosak a kutyának komoly gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhatnak náluk. A pulyka- vagy libasültek csontjai sem a kutya etetőtáljába valók. Könnyen szétforgácsolódnak (különösen főtt állapotban) és komoly sérüléseket okozhatnak a száj belsejében vagy a nyelőcsőben.

+ Így lesz a karácsony kutyával is nyugodt és bensőséges

Kutyatulajdonosoknak számára az advent időszak és a karácsonyi egy igazi kihívás, különösen ha az állat még nagyon fiatal, kíváncsi és minden szokatlan dolgot ki szeretne próbálni, ami karácsonykor megjelenik a lakásban. Semmi ok az aggodalomra! Ha a fenti óvintézkedéseket betartja, semmi sem sülhet el balul. Teljes mértékben átadhatja magát ennek a különleges időszaknak és élvezheti a Karácsonyt négylábú barátjával közösen.

Forrás: zooplus.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!