Érdekességek
a házinyúlról
A házinyúl az európai vadnyúltól származik. Tényleges háziasítására mintegy ezer évvel ezelőtt került sor. Egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a fogai egész életében nőnek. A másik kevésbé köztudott különlegessége a caecotrophia, ami azt jelenti, hogy a bélcsatornájában kétféle bélsár keletkezik, és az egyiket az állat rendszeresen elfogyasztja.
Az elfogyasztásra alkalmas ún. lágy bélsarat és a normál bélsarat a nyulak elkülönítve ürítik. A nyúl feltűnően nagy vakbele akár a hasüreg 1/3-át is kitöltheti. Itt történik a rostok mikrobiológiai emésztése. Ezeknek a nagy tápértékű anyagoknak a jobb hasznosítása érdekében a vakbélből származó bélsarat a nyúl elfogyasztja. Ez a bélsár kisebb, világosabb és lágyabb golyókból álló fűzért alkot, amit a nyulak rendszerint közvetlenül a kiürülés után megesznek.