Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Tudtad? - 5 érdekes tény a vadászgörényről

A következőkben összegyűjtöttük az öt legérdekesebb tényeket a vadászgörényekről.

1. A vadászgörény ‘halott alvása'

A vadászgörények rengeteget alszanak, körülbelül 14-18 órát naponta. Általában 2-6 órát alszanak egyhuzamban. A tulajdonosak ‘halott alvásnak' nevezik ezt az alvásformát, amikor úgy tűnik, hogy a vadászgörény kómában van, vagy halott! Azonban, a vadászgörény teste meleg és egy közelebbi megtekintés során egy sekély lélegzés vehető észre, de ha megbökik, meglökik, vagy rázzák, a vadászgörény nem ébred fel. Mikor egy tulajdonos először tapasztalja a kedvence ‘halott alvását', egy kisebb pánikrohamot kaphat.

2. A vadászgörény színe születéskor

Sokféle színű vadászgörény létezik szerte a világon és egyes színek megszokottabbak, mint mások. Az a legérdekesebb, hogy minden vadászgörény fehéren születik! A bundájuk 3 hetes korukban kezdi megváltoztatni a színét.

3. Mit esznek a vadászgörények?

Sok ember rágcsálóknak hiszi a vadászgörényt, de ez távol áll a valóságtól. Mikor alkalmuk van rá, a vadászgörények rágcsálókkal táplálkoznak. A rágcsálóktól eltérően, a vadászgörények húsevőknek születnek és fizikailag nem tudják létrehozni azokat az enzimeket, amelyek szükségesek a növények megemésztéséhez, amely magába foglalja a gyümölcsöket és a zöldségeket. Ezért ezek az ételek nem alkalmasak számukra!

4. Ivarérettség

A vadászgörények 5-6 hónapos korukban válnak ivaréretté. Ha a tulajdonos nem akar tenyészteni vadászgörényeket, akkor fontos, hogy ivartalanítsa a nőstényt, ellenkező esetben nagyok az esélyei annak, hogy elkapja az úgynevezett aplasztikus anémiát. Ez a betegség általában halálhoz vezet. Ugyanakkor ajánlott a hím ivartalanítsa is ebben a korban, mivel ellenkező esetben agresszívakká válhatnak és a szaguk nyomasztóvá válik. Úgy a nőstény, mint a hím ivartalanítása meglehetősen csökkenti a szagukat.

5. A vadászgörény megszelídítése

A háziállat elnevezés általában arra utal, hogy az állat különleges emberi igényeknek megfelelően volt tenyésztve és már nem hasonlít a vad elődeihez, ezért kevés az esélye annak, hogy a háziállatok túléljenek a vadonban. Annak ellenére, hogy keveset lehet tudni a vadászmenyét történetéről és hogy honnan erednek, egyes források arra utalnak, hogy 2.500 éve szelídítették meg őket és többnyire vadászatra voltak használva. A macskákhoz és kutyákhoz hasonlóan, a vadászmenyétek régóta az ember barátai.

Forrás: Háziállat

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!