Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

A degu tartás fortélyai

Összegyűjtöttük mire érdemes figyelni újdonsült kedvencünknél.

Mielőtt új kedvencünket hazahozzuk, érdemes kialakítani a végleges helyét. Ez 2-4 példány esetén ne legyen kisebb, mint 100x50x60 cm. Ha terráriumot építünk, tetejét erős acélhálóból vagy -rácsból készítsük, és a szellőzés miatt jó, ha az egyik fala is ebből készül. Másik jó megoldás, ha egy acélrácsos kalitkát építünk át oly módon, hogy a műanyag alja helyett egy akkora méretű terráriumot szerkesztünk, amire rácsatolhatjuk a rácsos részt. Így egy nagyszerű, emeletes, kombinált kalitkát kapunk, ami egyesíti a két megoldás előnyeit (pl. jó a szellőzése, de nem tudják kikaparni belőle az almot, beterítve vele a fél szobát).

A degu nagymértékben társaságkedvelő állat, ezért legalább kettőt tartsunk; ha nem akarunk szaporulatot, akkor egyneműeket. A magányosan tartott degu szenved és könnyen depressziós lesz, még akkor is, ha naponta több órát foglalkozunk vele, hiszen szinte állandó társaságot igényel.

Ha már van egy degunk, amikor az új jövevény érkezik, semmi vész, könnyen összeszoktathatók. Osszuk a kalitkát két részre, így különítve el őket egy hétig, aztán összeereszthetjük őket. Ha eleinte harcolnak egymással, ne ijedjünk meg: meg kell állapítaniuk a rangsort. Ha hím- és nősténydegukat akarunk együtt tartani, soha ne legyen egynél több hím egy családban, mert a nőstényekért véres harcokat vívnak!

Más állatokkal szemben nem éreznek félelmet, ezért legyünk óvatosak, ha macskát vagy kutyát is tartunk. Nagyon kíváncsiak, megszagolnak és megkóstolnak mindent, ami új a számukra. Futtatás közben ezért állandó felügyeletre van szükség, hacsak nem akarjuk, hogy a szobát a saját ízlésük szerint alakítsák át. Az elektromos vezetékek miatt különösen veszélyes magukra hagyni őket, hiszen azt is megrághatják.

A deguk átlagéletkora a természetben mindössze 1 év, legalábbis ennél idősebb példányt eddig nem tudtak befogni. A fogságban tartott egyedek élettartama általában 4-5 év, de hallottam már 8-10 éves degukról is.

Mivel etessem a degumat?

A degu táplálékának alapját a széna képezi, ez lehet réti széna és lucernaszéna is. A lucernát csak szárítva, de minimum fonnyasztva adjuk nekik. Nagy kedvencük a pitypang, ennek a levelét és a virágját is örömmel fogyasztják. Zöldeledelként megteszi a saláta, a tyúkhúr, a sóskalevél, reteklevél is.

Fontos a jó minőségű mageleség. A legoptimálisabb összetétel a rágcsálóeleség és a csincsillatáp egyenlő arányú keveréke. Ebből egyedenként egy jó marékkal adjunk naponta. Bár igencsak szereti, kiegészítésként ne adjunk plusz tökmagot, napraforgót, diót vagy más olajos magvakat, mert ezek nemcsak erősen hízlalnak, de idővel májkárosodást is okozhatnak.

Az aranyszabály: hagyjuk ki a puffasztó hatású zöldségeket, gyümölcsöket (pl. kelkáposzta, karalábé, bab, banán stb.). Vigyázat! A krumpli héja egyenesen mérgező a számukra!

Forrás: Háziállat

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!