Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

A sün mint házikedvenc

Ki gondolná, hogy még sündisznót is lehet otthon tartani? Pedig bizony lehet! A sünik elragadó teremtések, csak meg kell tanulni bánni velük. A szúrós külső egy ellenállhatatlanul kedves kis belsőt takar.

A sünik éjjeli életmódot folytatnak

Ha korán fekszel és reggelente sietsz, nagyon valószínű, hogy nem leszel ébren akkor, amikor a sünid a legaktívabb. Ez két különböző módon jelenthet problémát. Először is, amikor készen állsz játszani, a sünid valószínűleg aludni szeretne és barátságtalanná válhat veled szemben, amiért megzavartad a nyugalmát. Ugyanakkor (főként ha a sünt az alvóhelyed mellett tartod) nehezen fogsz elaludni, mert az állatka mókuskerekezni, szaladgálni fog éjnek idején.

A süni szagorientált

Ha gyakran használsz illatosított testápolókat, parfümöket, illatosított szappanokat vagy más termékeket, meg is haraphat. Ha a süni azt érzi, hogy olyan illatod van, mint az eledelnek, megnyalhat vagy enyhén megharaphat. Ha olyan illatod van, amit a sünid veszéllyel társit, akkor kevésbé lesz hajlandó kapcsolatba lépni veled, vagy félelemből harapni fog, és azt bizony érezni fogod. A félelemből való harapás általában az állkapocs szoros összeszorítását jelenti. Nagyon gyakori, hogy a tenyésztőket olyan emberek keresik fel, akik meg akarnak szabadulni sünijüktől, mivel azok gyakran fájdalmasan harapnak, de a süni azonnal felhagy a harapással, amint egy dohánymentes környezetbe kerül, és olyan emberek foglalkoznak velük, akiknek a bőre nem füstszagú.

A süni nem kutya vagy macska

Nyilvánvalónak tűnik, nem igaz? Akárhogy is, sokan úgy vásárolnak sünit, hogy azt várják el tőlük, hogy egy kutyához vagy macskához hasonlóan viselkedjenek. Ne várd el, hogy a sünid füttyszóra jöjjön oda hozzád, vagy hogy trükköket tanuljon meg, visszahozza az eldobott tárgyakat, üdvözöljön, amikor hazajössz vagy, hogy az alomba végezze el a dolgát!

A süni gyakran megszökhet a ketrecéből

Temészetesen nem mindegyikük, de számos süni megszökhet a ketrecéből, tűnjön az bármilyen biztonságosnak. Ez az állat nyilvánvalóan élvezi a ketrecből való megszökését, nem számít, milyen kísérletet teszel arra, hogy bebiztosítsd a ketrecet.

A süni szereti a bogarakat

A bogarak fontos részei a süni étrendjének. Ha nem tudod megemészteni a gondolatot, hogy élő bogarakkal etesd, meg kell bizonyosodj arról, hogy hozzáférésed van egy olyan helyhez, ahol konzervált vagy lefagyasztott száraz bogarakat árusítanak.

A süni tüskés

Még egy nyilvánvaló dolog, nem igaz? Ha tudnád, hányan vásárolna sünit éshányan mondank le róla. Egy nagyon jól szocializált és barátságos süni az idő legnagyobb részében laposan tartja a tüskéit, ha megijed, hirtelen felébred vagy rossz kedve van, még a legaranyosabb süni is felbozolhatja a tüskéit. Ugyanakkor fel kell készülnöd arra (főként a bébi sünik esetében), hogy alkalmanként elhullatott tüskét találj a szőnyegen.

A süni nem mindig barátságos

A süniket körül-belül 13 éve tenyésztik. Még nem sikerült őket teljesen megszelidíteni. A sündisznók személyisége mégis nagy mértékben javult ebben az időszakban. Eleinte a süniket kesztyűvel kellett kezelni, mivel a vadsün egy sziszegő, pattogó tüskelabda volt. Még ma is találkozhatunk olyan sünivel, amelyik ilyen vérmérséklettel rendelkezik. Napjain sünje azért viszonylag társaságkedvelő, bár a hirtelen mozgásokra és zajokra még mindig felborzolja a tüskéit.

Ez az átlag tovább javítható, mivel a süntenyésztők keményen dolgoznak azon, hogy javítsák a tenyésztett sünik vérmérsékletét. Emiatt találkozhatsz olyan sündisznóval is, amelyik nagyon barátságos és laposan tartott tüskéivel arra vár, hogy felvedd a tenyeredbe.

A süni tartása törvényellenes is lehet

Vannak olyan államok, országok és városok, ahol a sünik tartása törvényellenes, ilyen például Kalifornia, Pennsylvania, Hawaii, Arizona, Denver, New York bizonyos negyedei, és Nebraska állambeli Douglas megye. Vannak olyan helyek is, ahol speciális engedélyre van szükség a süntartáshoz: New Jersey, Vermont, és Georgia. A te kötelességed marad, hogy ellenőrizd a sündisznó tartásra vonatkozó törvényeket!

Forrás: Háziállat

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!