Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Az egér (Mus musculus) mint háziállat

A háziegér (Mus musculus) a legelterjedtebb és legkönnyebben beszerezhető egér, melyet háziállatként tartani lehet.

Vannak még a tüskésegerek (sivatagi állatok, s ezért kicsit bonyolultabb nevelni őket), viszont cikkünk céljainak megfelelően most csak a hétköznapi házi egeret fogjuk tárgyalni. A hétköznapi nem egyenlő az unalmassal. Ha láttál már egy csapat háziállatként tartott egeret játszani, tudhatod vagy vele, hogy ezek meglehetősen szórakoztató háziállatok is lehetnek. Rendkívül mozgékonyak, ezért kicsit nehezebb kezelni őket mint egyes nagyobb rágcsálókat, viszont könnyen tanulnak engedelmességet, elfogadják az ételt a tenyeredből és azt is megengedik, hogy kézbe vedd őket, ha ezt már kölyökkoruktól elkezded. Az egerek ideális apró háziállatok, melyeket szórakoztató figyelni, könnyű gondjukat viselni és nem igényesek a gazdával szemben sem.

Élettartam

Az egér egyik hátránya a rövid élettartam. Általában 1.5-2 évig él, jóllehet néha elérheti a 3 évet is.

Magatartás

Az egerek éjszakai állatok és társas lények. Estefelé és éjszaka nagyon aktívakká válnak, napközben azonban ne várj túl sokat tőlük! Mivel társas lények, ezért jobb ha csoportosan tartjuk őket. Két nősténnyel a legkönnyebb, habár nagyobb csoportban is jól elvannak, ha elég hely áll a rendelkezésükre. Hím párokat jobb ha nem tartunk, hacsak nem egy alomból származnak, nem voltak sosem elkülönítve, valamint elég nagy az egér ketrec ahhoz, hogy mindkettőnek elég férőhelyet biztosítson (ismeretlen hímek esetében nagy az valószínűsége annak, hogy összekapnak). Különösen ajánlott a hímek és nőstények külön tartása, hacsak nem szeretnél rengeteg kisegeret nagyon rövid időn belül.

Az egészséges egér kiválasztása

Olyan állatkereskedést keress, ahol a hímeket és a nőstényeket már kölyök koruktól kezdve külön tartják (a jó tenyésztők így járnak el). Az egerek körülbelül 6-8 hetes koruk után már képesek a szaporodásra, habár ez kerülendő a nőstények esetében, mivel sok feszültséggel jár. Ha olyan kereskedésből veszed az egeret, ahol nem különítik el őket, nagy a valószínűsége, hogy egy vemhes nőstényt viszel haza magaddal. A hímeket és nőstényeket úgy különböztetheted meg egymástól, hogy a farkuk alatt megvizsgálod a távolságot a végbél nyílás és a nemző nyílás között – a nőstényeknél ez a távolság rövidebb. Ezt egy tenyésztő vagy egy állatkereskedés személyzete is meg tudja tenni helyetted, viszont nehézkes lehet a fiatal egyedek esetében, hacsak nincs egy-egy hím és nőstény, amelyeket össze lehet hasonlítani. Az idősebb hímeknél (6-8 hetes korban) már láthatóak a kifejledt herék.

Forrás: Háziállat

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!