Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Törpenyulak fajtái

A törpenyúl ideális kisállat, mert tartható szabadban és lakásban egyaránt. A tenyésztők számtalan változatot hoztak létre, így mindenki megtalálhatja a neki tetszőt.

Holland Törpenyúl

Történet: a korai 1880-as években egy holland tarka alomban tûnt fel egy hófehér, piros szemû, sokkal kisebb súlyú nyúl. Mutáció volt, amely a törpeség génjét hordozta. Ez volt a holland törpe kiinduló õse. Testtípusra még nem olyan volt mint ma, több keresztezéssel alakult ki a mai típus. Színben kezdetben csak a fehér létezett, a piros szemût hermelinnek nevezik ma, késõbb egy másik típus is létrejött, fehér; kék szemmel (az akkori Kelet Németországban tûnt fel elõször), majd csak ez után kezdték a színeseket is tenyészteni.

Típus: a legkisebb termetû törpenyulak, melyek jelentõsen eltérnek alkatban az egyéb nyúlfajtáktól. Általában 100 pontos rendszerben bírálják. A test rövid, kompakt, a vállak szélesek, végig egyforma szélességû. A mellsõ lábak rövidek, egyenesek. A fül álló, jól szõrözött, hegye lekerekített. A kívánatos méret 5 cm. A fej a testhez viszonyítva nagy (1/3 arányú), kerek, széles, jó kifejezésû. A nyak rövid, nem látható. A hátulsó lábak egyenesek, a farok rövid, a gerinc vonalában fut, nem görbül. Szín: minden elismert nyúl szín elfogadott. A szõrzet puha, normál hosszúságú, sûrû, ún. "rollback" (a szõrzet ellenirányú simításkor hamar visszatér eredeti állásába). Kondíció: jó általános állapot, mentes minden fertõzéstõl, érdeklõdõ, élénk. Súly: minimum 0.7 kg, max. 1.5 kg. Az ideális súly 1.0- 1.2 kg. (itt a különbözõ országok standardjai között jelentõs eltérések vannak). Hibák: keskeny vállak, nem álló fülek, túlsúly, megengedtettnél kisebb súly, keskeny pofa, fehér szõrszálak a színes nyulak szõrében, fehér karmok, (a színes nyulaknál), eltérõ árnyalatú foltok a szõrben, túl puha szõrzet Kizárást maguk után vonó hibák: típustalan felépítés, görbe lábak, fehér foltos szín (nem fehér nyulakon) nem megfelelõ szemszín, foltos orr, túlnõtt, vagy hibás fogazat, kancsal szem.

Törpe Szatén

"Magyarországon a törpe szatén elnevezés elfogadott. De mivel nálunk jelenleg csak törpe (illetve mini) kosorrú változatát ismerik és tenyésztik, ezért én megkülönböztetés képen Szatén Törpének hívom. A kosorrú (logófülű) változatot több tenyésztő társam is tenyészti, így erről a típusról leírás, másik honlapon is található. Én csak az állófülű változatát ismertetném! Sajnos túl sok információt nem találtam, ami nem is csoda, hiszen még rendkívül kevesen foglalkoznak vele! Szatén nyúl a nevét bundája rendkívül selymes ragyogásának köszönheti, tényleg olyan, mint a szatén."

"Az első egyedek egy mutáció révén Walter Huey nemesítőnél születtek 1932-ben Kentuckyban. Az amerikai tenyésztő egyik nyuszi alomban figyelt fel rá, hogy a havanna egyedeknek feltűnően fényes a szőrük. A született kisnyulak felkeltették érdeklődését. Huey őket utódaikkal együtt először 1934-ben egy kiállításon mutatta be Louisvilleben. Szatén nyulak a német fajtastandardba 1973-ban kerültek be, ekkor ismerték el először a bemutatott törpe fajtát (szatén törpét) új fajtaként! Szatén törpe nagyon nyugodt vérmérsékletű. Barátságos természete, szelídsége lenyűgöz minket. Vizuális szempontból a szatén törpékre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a holland törpékre. Tehát a súly, felépítés és a fül hossz.

Lényeges különbség a bundájukban rejlik.

Szatén nyulaknak sokkal sűrűbb a szőrük és jobban fénylik, mint a többi fajtáé -hossza 2,5-3 cm. A kiállításokon nagy hangsúlyt helyeznek a szőr minőségére. Szatén törpe nyulakat is különböző színekben tenyésztik. Jelenleg a vörös, thüringiai, havanna, sziámi, japán tarka, a legelterjedtebbek. A szatén szőrzet recesszív tulajdonság, tehát csak ilyen szőrzetű, vagy ilyen szőrzet tulajdonságot hordozó egyedek pároztatásából születhetnek szatén törpék. A hordozó egyedek utódai csak bizonyos százalékban lesznek, lehetnek szatén szőrűek(25-50%).(források: https://www.zwergkaninchen-potzbach.de és https://kaninchenzucht.de)"

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!