Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

A kutyád is lehet depressziós

A depresszió ma már nem csupán az emberek népbetegsége, ugyanúgy kutyáinknál is jelentkezhet.

Hasonló kiváltó okai, tünetei és kezelési módszerei vannak az ő esetükben is, mint az emberekében. Depresszió kialakulhat egy gazdi vagy másik kutya elvesztése miatt, de a hirtelen környezetváltozás, megváltozott tartási körülmények, bezártság, magány, erőszakos bánásmód vagy egy új állat vagy ember megjelentése a háztartásban is kiváltó okok lehetnek. Kutyáink ugyanúgy meg tudják gyászolni az elveszített szeretett személyt, szenvedhetnek a változások okozta problémáktól és ingazodhat a hangulatuk, akárcsak az embereknek. A különbség csak az, hogy ők nem tudják szavakkal kifejezni a sérelmeiket. Nekünk, gazdiknak kell odafigyelnünk, észrevennünk és megértenünk a bajt kiváltó okokat.

A depresszió tünetei a kutyáknál

Bizonyos mennyiségű hangulatingadozás vagy levertség ugyanúgy természetes a kutyák esetében is, mint az embereknél. Azonban a tartósabb szomorúság, passzivitás, érdektelenség, fáradékonyság, nyüszítés utalhatnak súlyosabb problémákra is. Először is meg kell bizonyosodnunk arról, hogy nem fizikai okai vannak a személyiségbeli vagy tevékenységbeli változásoknak. Miután kizártunk minden fizikai okot, elkezdhetünk valamilyen pszichológiai problémára gyanakodni. Minden kutyánál eltérő tünetei lehetnek a depressziónak, de gyakori az étvágycsökkenés, az aktivitások iránti érdeklődés csökkenése, elbújás és a mancsok nyalogatása, ami ugyanolyan pótcselekvés, mint például az emberek esetében a kényszerbetegségek. A depressziónak fizikai tünetei is lehetnek, amik akár súlyosabb testi megbetegedésekhez is vezethetnek, hiszen a kutyának legyengül a szervezete, ha nem eszik vagy iszik rendesen, lefogy, kifakul vagy elkezd hullani a szőre, eltűnik a csillogás a szeméből.

Kezelési módszerek

Természetesen az állatorvos segíthet gyógyszeres, növényi vagy fényterápiás kezelésekkel, azonban ezek csupán kiegészítői lehetnek mindannak, amit a gazdik tehetnek a kutyájuk egészséges lelkiállapotának érdekében; helyettesíteni teljes mértékben nem tudják azokat. Nagyon fontos, hogy gazdiként ugyanolyan empátiával, türelemmel és törődéssel forduljunk depressziós kutyánkhoz, mintha egy emberről lenne szó. Sokkal több törődésre, játékra, sétára, jutalomfalatra van ilyenkor szükség, mint általában. Fontos, hogy változatos aktivitásokkal próbáljuk meg feldobni a kutyust, vigyük új helyekre, új kutyák közé, hogy minél több új inger érhesse. Vigyük el autózni, simogassuk és éreztessük vele, hogy mellette vagyunk és nagyon szeretjük őt.

Forrás: Nemharapok.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!