Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Milyen kutya illik hozzám?

Egy lépéssel közelebb, hogy olyan kutyusod legyen, amilyet mindig is szerettél volna.

Német boxer

Német boxert csak akkor vállaljunk be, ha tudjuk magunkról, hogy mi is olyan energiabombák vagyunk, akárcsak ő! Mellette egy percet sem fogunk unatkozni. Sportos-elegáns megjelenésű eb, amit harci kutyának tenyésztettek, ám ez már a múlt: magabiztos, bátor, ám barátságos és játékos társunk lesz a mindennapok során. Családját mindennél jobban szereti, őrzi, védi az idegenektől, a gyerekek pedig egy valódi testőrt kapnak maguk mellé. Tartható lakásban és kint is, de az biztos, hogy ha szabadon eresztjük, órákig nem fog leállni a futkározással. Érdemes kipróbálni vele a kutyás sportokat, mivel igen értelmes, és ezekkel testileg-lelkileg lefáraszthatjuk. A kanok más kan kutyákkal szemben dominánsan viselkedhetnek, de ezt leszámítva bátran összehozhatjuk többi kedvencünkkel.

  • MÉRET: nagy
  • SZŐR: rövid
  • ALKAT: zömök

Amerikai staffordshire terrier

Magyarországon igen népszerű fajta. Ez a kutyus kedves, jószívű, bátor, játékos és védelmező. Kitűnő házőrző, mivel azonnal jelez a gazdinak, ha bajt érez, és a betolakodók ellen merészen fellép. Ideális kertben tartani, annak érdekében, hogy rendesen át tudja mozgatni izmait. Nem hiperaktív, nem ugrál órákon át, de egy egészséges mennyiségű mozgásra szüksége van. Gyerekek mellé megfelelő választás lehet, szívesen játszik a kicsikkel és nagyokkal egyaránt. Könnyen tanul, okos fajta, hamar megjegyzi a parancsokat, természetesen a motiváló jutalomfalatok sokat segítenek ebben. Ha kiskorától szocializáljuk, összeszoktatjuk más állatokkal, akkor nem bánt senkit.

  • MÉRET: közepes
  • SZŐR: rövid
  • ALKAT: zömök

Dobermann

Ez a fajta egy igazán királyi jószág. Kiállása méltóságteljes, előkelő. Jellegzetes megjelenése van, szőre fekete, rézvörös mintázattal. A dobermann nem éppen egy családi kutya, nehezen viseli el a gyerekektől kapott fültépést és farokhúzást, ezért nem ajánlott kisgyermek mellé. Ettől függetlenül egy nyugodt, megbízható eb, nem vad, de nagyon fontos hogy kölyökkorban megfelelő nevelést kapjon és szocializálódjon! Más kutyákkal szemben domináns lehet, ezért vigyázzunk, ha kutyustársaságot kapunk séta közben. Házőrzőnek remek, nem csak jelez, hanem cselekszik is, ha bajt észlel. Idegenekkel szemben bizalmatlan és haraphat, ha az ő területére lépnek. Szőrápolása igen egyszerű, vedlési időszakban elegendő átsimogatni az erre alkalmas szőrszedő kesztyűvel. Tanítani nagyon könnyedén lehet, fegyelmezett kutya, oldafigyel a gazdira.

  • MÉRET: nagy
  • SZŐR: rövid
  • ALKAT: átlagos

Boston terrier

Eredetileg kutyaviadalokra tenyésztették ki, de arra „nem vált be”, úgyhogy maradt a kedvtelésből tartás. Külsőre a francia bulldoghoz hasonlít, de annál magasabb, sportosabb alkatú és kisebb a súlya. Az egyik legkisebb testű négylábú fajtársai között. Nagy társasági kutya hírében áll ez az eb, imád emberek között lenni. Könnyen, fokozatosan tanul, kifejezetten intelligens fajta. Sportos alkata ellenére nem hiperaktív, séták után szívesen szundikál otthon. Érdekes, hogy ügyességi versenyeken fantasztikusan szerepel, ha van időnk rá, érdemes ilyen irányban képezni és megmérettetni őt. Szörnyen ragaszkodó, igényli az állandó törődést. Gyerekekkel hamar megtalálja a közös hangot.

  • MÉRET: kicsi
  • SZŐR: rövid
  • ALKAT: zömök

Magyar vizsla

Ez a csodás magyar kutyafajta nagy népszerűségnek örvend, mint hobbikutya, de nagyon jó vadászkutyák is. A jól szocializált vizsla megfelelő házikedvenc családoknak, mivel remekül kijön a gyerekekkel. Nagyon ragaszkodó, hűséges társ. Jól lehet vele játszani, labdázni, intelligens, szeret nagyokat kirándulni és futni, biciklizni is szívesen elkíséri a gazdit. Kizárólag lakásban tartani nem ajánlott, csak akkor, ha biztosítani tudjuk neki a megfelelő mennyiségű testmozgást. Nem viseli jól a hideget, úgyhogy télen jó alaposan béleljük ki a kutyaólt, de a legjobb, ha beengedjük éjszakára. Rövid szőrét ápolni nagyon egyszerű, nem igényel sok időt és energiát. Inkább jelzőkutyának mondható, mint házőrzőnek, hiszen bár vadul jelez, támadni nem igazán szokott.

  • MÉRET: nagy
  • SZŐR: rövid
  • ALKAT: átlagos

Jack Russel-terrier

Ez a cuki kis négylábú igazán eleven, vidám társunk lesz, amennyiben őt választjuk. Nagyon energikus, imád ugrálni, labdázni, ásni, hatalmas a mozgásigénye. Apró termete ne tévesszen meg minket, nagyobb a mozgásigénye, mint sok más nagyobb testű kutyának, ezért lakásban való tartására csak akkor vállalkozzunk, ha sok szabadidőnk van kis kedvencünk képzésére és fárasztására. A gyerkőcökkel szívesen játszik, de akkor válik a leghűségesebb kedvencükké, ha velük együtt nőhet fel. Ha odafigyelünk a nevelésére, más állatokkal, még a macskákkal is összebarátkozhat, de azért óvatosnak kell lenni, mert erős a vadászösztöne. Hajlamosak arra, hogy dominánsan lépjenek fel más kutyákkal szemben, de ezen sokat segít a megfelelő szocializáció. Önbizalma hatalmas, szóval ne legyünk engedékenyek vele: fegyelmezés és következetes tanítás híján sokat rosszalkodhat, rongálhat. Hasznos kis jószág lehet tanyákon, farmokon, hiszen eredetileg arra tenyésztették, hogy a kártevőket kiirtsa, kiugrassza helyükről a borzokat, rágcsálókat.

  • MÉRET: kicsi
  • SZŐR: rövid
  • ALKAT: átlagos

Bichon havanese

Ez a kis szőrgolyó az egyik legnépszerűbb kistermetű kutya a gazdik körében. Hosszúra megnő a szőre, ha nem kozmetikázzák, de legyakrabban a testén rövidre vágják a bundáját, fején és fülein pedig hosszabb szőt hagynak, így könnyebben kezelhető. Ha megfelelően ápoljuk a szőrét, akkor nem hullatja, ami egy szobakutyánál nagy előny. Mozgékony kis kutya, de nem hiperaktív, ezért lakásban is jól érzi magát. Hangos kiskutya, sokat ugat, ezért jelzőkutyaként tökéletesen helytáll. Gyerekek mellé ajánlott fajta, de csak abban az esetben, ha megfelelően szocializáltuk, és nem csak úgy bedobtuk a mélyvízbe. Inkább ölebnek mondható, mint kalandornak, de egy megfelelően szocializált kis havanese nagyon szereti a hosszú sétákat és a rövidebb kirándulásokon is helytáll. Ragaszkodó, családszerető jószág.

  • MÉRET: kicsi
  • SZŐR: hosszú
  • ALKAT: átlagos

Border collie

A border collie egy igazi szeretet- és energiabomba. Ez a pásztorkutya az egyik legokosabb kutyafajta a világon, bármire meg lehet tanítani. Lelkes, imád labdázni, frizbizni, sportolni. Agilityben kiemelkedő eredményeket lehet vele elérni, nagyon gyors, figyel gazdája minden rezdülésére. Főleg lakásban szokták tartani, de ettől függetlenül minden nap meg kell futtatni. Csak aktív gazdik számára ajánlott. Sohasem fárad el, legszívesebben mindig pattogna, mégis fegyelmezett. Mivel nem túlzottan hajlamos az agresszivitásra, és könnyű tanítani, ezért kezdő gazdiknak is ajánlott, de csak olyanoknak, akiknek sok szabad ideje van. Szereti a gyerekeket, türelmes és óvatos velük. Szőre rendszeres ápolást igényel, hetente fésüljük át, ha szükséges bontókefével szedjük szét az összegubancolódott szőrt. Nem házőrző típus, inkább jelzőkutyának való, ugat, de nem támad. Általában egy személyhez kötődik nagyon, de az egész család fontos számára.

  • MÉRET: közepes
  • SZŐR: hosszú
  • ALKAT: átlagos

Szent-bernáthegyi kutya

Ha bernáthegyi, akkor azonnal a hegyi mentőkutya képe ugrik be, igaz? Régen azért tenyésztették, mára azonban „hatalmas” házi kedvenccé nőtte ki magát a fajta. Szeret bolondozni a gazdival, de termete miatt az ugrálós sportok nem neki valók, inkább csak sétáljunk vele. Remek házőrző, de szerencsére feleslegesen nem szokott ugatni. A hatalmas teste hatalmas szívet rejt: rendkívül odaadó, hűséges, barátságos kutyus, valamint nyugodt és kiegyensúlyozott. Kedveli a gyerekeket, szívesen játszik velük. Az alapvető parancsokat könnyen meg lehet neki tanítani, de vigyázni kell, mert nagyon érzékeny a kemény szavakra és szidásokra. Nem szeret hosszú ideig egy helyre figyelni, hatékonyabban taníthatjuk több, rövidebb alkalommal. Mint az óriástestű fajtáknál általában, a növekedési időszak érzékeny periódus, ezért az első 1-2 évben nem szabad túlhajszolni. Az egyedüllétet elviseli, de nagyon is igényli a társaságot. Általában más háziállatok nem jelentenek gondot számára, megtűri maga mellett őket, azt viszont már nem, ha erőszakosak vele.

  • MÉRET: óriás
  • SZŐR: félhosszú
  • ALKAT: zömök

Német juhászkutya

A német juhászkutya igen sokféle természetű lehet. Nagyon sokat számít kutyusunk vérvonala és az, hogy milyen nevelést kap kölyökkorban. Legnagyobb részben ez határozza meg a négylábú későbbi jellemét. Vannak kifejezetten jámbor, barátságos és vannak vad, harapós német juhászok is. Az egyik legintelligensebb és legnagyobb munkabírású ebek egyike, sokszor alkalmazzák rendőrkutyának. Pozitív tulajdonságai között szerepel többek között a hűséges, bátor, magabiztos, szófogadó jelző. Megbízható kutya, idegenektől nem fogad el semmit, fenntartással kezeli a közeledésüket. Gyerekekkel jól kijön, ha nem rángatják, hanem tisztelettel bánnak vele, de ez is főként a kölyökkori szocializációtól függ. Minden apró neszre reagál, szinte folyton éber, nagyon jó házőrző. A szaglása és a hallása kiemelkedő. Mozgására naponta legalább egy-másfél órát kell szánnunk, ha azt szeretnénk, hogy boldog, kiegyensúlyozott társunk maradjon. Szeret rohangálni, úszni, apportírozni.

  • MÉRET: nagy
  • SZŐR: sima
  • ALKAT: átlagos

Golden retriever

A golden retriever az egyik legkedveltebb kutyafajta napjainkban, kedves, nyugodt természete miatt. Átlagos testalkatú, arányos felépítésű kutya, szőrzete félhosszú. Imádja az emberek társaságát, szuperül alkalmazkodik minden új helyzethez, odaadó, hűséges természete bárkit lekenyerez. Ha összeszoktatjuk más kedvencekkel, akkor gond nélkül megbarátkoznak egymással. Gyerekek mellé is ajánlott, azonban legyünk óvatosak, és nem a gyerek, hanem a kutya miatt: a retriever ugyanis túl szelíd ahhoz, hogy „rászóljon” a kis gazdájára, aki akár túlzásba is viheti a játékot vele. Olyan gyorsan és könnyedén tanul, hogy a parancsokat egy életre megjegyzi, de nem szabad agresszíven leszúrni a hibákért, mert nagyon érzékeny természetű. Igényli a rendszeres foglalkozást és a hosszú sétákat. Ezt a fajtát többek között terápiás kutyaként, valamint kábítószer keresésében és mentéseknél is foglalkoztatják.

  • MÉRET: nagy
  • SZŐR: félhosszú
  • ALKAT: átlagos

Francia bulldog

Hatalmas fülek, kicsi termet, cuki nézés, hát csoda, hogy a francia bulldog az egyik legismertebb és legkedveltebb kutyafajta? Aranyos kinézete ne tévesszen meg minket, nagyon okos ebről van szó, aki – ha az ő kedve is úgy tartja – bármilyen trükköt vagy parancsot gyorsan és magabiztosan elsajátít. Ha azonban megmakacsolja magát, nehezen tudjuk rávenni a gyakorlásra. Nagyon eleven kis jószág, lelkes, vidám természetével a legzordabb arcokra is mosolyt csal. Azonban az egyedüllétet rosszul tűri, és mellőzve érzi magát, ha a család nem vele foglalkozik. Gyerekek mellé alkalmas-e? Nos, erről megoszlanak a vélemények, van, aki szerint nem, de a többség úgy gondolja, hogy nagyobb gyerekek mellé remek társ lehet egy francia bulldog. Az idegen emberekkel többé-kevésbé barátságos, néha kissé bizalmatlan lehet, de nem agresszív. Napközben sokat alszik, nincs szüksége több órás testmozgásra, igazi lusta kutya!

  • MÉRET: kicsi
  • SZŐR: rövid
  • ALKAT: zömök

Forrás: Fressnapf

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!