Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Mit játszunk a kutyánkkal?

Sok gazdi panaszkodik, hogy hiába sétáltatja órák hosszat kedvencét, az mégis szétrágja a berendezést, felássa a kertet. A probléma egyik lehetséges oka, hogy a sok séta ellenére a kutya nem lett kellőképpen lefárasztva.

A lefárasztásra az egyik lehetősége a játék, melynek során figyelembe kell vennünk, hogy sokszor nem elég fizikailag lefárasztanunk kedvenc négylábúnkat, hanem akármilyen meglepő is, szellemileg is meg kell dolgoztatunk, hogy megőrizzük bútoraink épségét! Nézzünk pár lehetőséget mindeféle mókás játékra!

Egy jó kutya-gazdi kapcsolat alapja a játék. Játék során tanul a kölyökkutyánk és mi is. Ha kutyával való játékról beszélünk valjuk be legtöbbünknek a különféle kutyáknak készített játékokkal való bohóckodás jut eszünkbe. Pedig kutyánknak az eszözök nélküli játékra és különféle szellemi tevékenységek elvégzésére is szükségük van. Felsorolom, hogy Praclival miket szoktunk játszani! :)

Szellemi játékok

Bújocska: Nálunk a legnagyobb sláger! Pracli bújocskázás alatt fejlesztette tökrélyre a helyben maradás képességét. Ezen kívül erősíti a kutya-gazdi kötődést és még szórakoztató is. Jásztható lakásban, de kertben, esetleg kutyafuttatóban is, de a tanítást midenképp érdemes ingerszegény környezetben kezdeni. Úgy szoktuk játszani, hogy leültem egy tetszőleges helyre, majd a “marad” vezényszó kiadása után elbújok. A “gyere ide” vezényszóra pedig elindul és nagy csaholva megkeres. Érdemes kezdetben olyan helyekre bújni ahol a kutyánk könnyen megtalál, majd fokozatosan nehezíthetjük a játékot. Eleinte Pracli- de még most is sokszor- a játék hevében nem talál meg az asztal alatt. Ha pedig olyanja van a szekrényben is utánnam mászik. A lényeg, hogy mindig sikerélménye legyen, máskülönbönben pont az ellenkezőjét érjük el a játéknak mint amit szeretnénk.

Itt a piros, hol a piros: Vegyünk kézbe a kutya előtt egy erős szagú jutalomfalatot majd szorítsok ökölbe mindkét kezünket. “Táncoljunk” a zárt ökleinkkel a kutya előtt, majd álljunk meg. Hagyjuk, hogy a kutya kiszagolja, hogy melyik kezünkben van a jutalomfalat, majd ha már látjuk rajta, hogy egyértelműen tudja a megoldást tárjuk fel markunk és jutalmazzuk meg jó szaglását!:) Mivel Pracli már tudja, hogy kell pacsit adni én már csak úgy fogadom el a jó megoldást, ha pacsit is kapok a falatot tartó öklömre! A játékot úgy is nehezíthetjük, hogy három vagy több virágcserép alá rejtünk erős szagú ételt és a kutyának így kell kiszagolni, hogy melyik alatt van a kincs!

Pár perces logikai játék a szobában: Egy jó hosszú madzagra kössünk rá egy száraz jutalomfalatot, majd a jutalomfalatot a kutya szeme láttára csúsztassuk be valami alá (fotel, kanapé), hogy az eb ne tudjon érte menni. Négylábúnk csak akkor juthat hozzá kedvenc falatjához, ha rájön, hogy meg kell húzni a zsinórt. Eddig nekünk ez még nem sikerült, de dolgozunk rajta!

Flakonos vagy zoknis móka: Meséljenek a képek! Mindkét játék motiválva fárasztja le ebünk agyát!

Játék eszközökkel

A kutyák imádnak mindenféle labdával, ronggyal, sípoló játékkal játszani. A játék kiválasztásánál figyeljünk oda, hogy a labda kemény legyen mert így nem roncsolódnak kedvencünk fogai. Teniszlabdával például soha ne hagyjuk játszani! Pracli kedvence egy általunk “narancsnak” hívott műanyag labdaszerűség, mely át van kötve egy kötéllel.

Bár azt is imádja ha magasan tartom és el kell tőlem vennie, az okosok mégis azt javasolják, hogy érdemesebb a kutya előtt a földön húzni a játékát ezzel előcsalva ősi vadászösztöneit. A kutyák számára gyártott játékok sokszor igen drágák, de a Pinteresten remek pénztárcabarát megoldás van, amit mindenkinek ajánlok figyelmébe!

Játék eszközök nélkül

A kutyaiskolában döbbentem rá, hogy milyen fontos és egyben nehéz is eszköz nélkül játszani a kutyánkkal. Birkózni vagy csak úgy kergetőzni. Pracli imádja ha kergetem, de nehezére esik engem kergetnie. Pedig erre is szükség van! Nézzük megy a kutyafuttatóban, hogy hogyan játszik kiskutyánk a többi négylábúval és próbáljunk meg eszköz nélküli játék során mi is lemenni “kutyába”! Megéri!

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!