Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Díszpintyek

A 130 díszpintyfajta egyedeit gyakran túl kicsi kalitkákban tartják, mivel tartóik úgy vélik, ezeknek az aprócska madaraknak csak kevéske helyre van szükségük.

A mozgáskedvelő és abban nagy örömüket lelő fajták - mint pl. az Ausztráliából származó napasztrild - esetében semmi esetre sem ez a jó megoldás. Azoknak leginkább egy trópusi növényekkel ellátott szobai madárház a megfelelő. Nyáron természetesen nagy örömöt okoz számukra egy bokrokkal beültetett kültéri madárház is. Ezzel szemben a közkedvelt zebrapintyek korlátozott számban, kalitkában is tarthatók. Ezek szokványos módon olyan teljességgel fémből álló ketrecek, melyek aljtálcája kihúzható vagy elválasztható a kalitka felső részétől. A kalitka aljára általában madárhomok kerül, s az etető- és itatótálak ideális módon kívülről megtölthetők. Nem alkalmasak erre a célra a kerek és cirkalmas-díszes kalitkák, a méretnek sokkal nagyobb a jelentősége: legalább 100 x 40 x 70 cm-esnek kell lennie. A fajnak megfelelő tartáshoz mindenesetre egy szobai madárház a legalkalmasabb, amelyben a madarak kedvükre röpködhetnek.

Mivel etessem a pintyeimet?

Mivel nem állnak rendelkezésre olyan kutatási eredmények, amelyek megállapítanák, milyen arányban igényelnek a díszpintyek fehérjéket, vitaminokat, szénhidrátokat, zsírokat és ásványi anyagokat, olyan széleskörű eleségajánlatot kell számukra biztosítani, amelyből választható módon táplálkozhatnak. A legtöbb díszpintyfajta számára ajánlhatók a különböző kölesfajták. Mivel a madarak a szabad természetben fűmagokkal táplálkoznak, azok is az eledel jó alternatívájaként szolgálnak. Az eledelkeverék további alkotóeleme a kanárimagnak is nevezett kerti laboda, amit azonban csak kis mennyiségben szabad kínálni. A melegebb évszakokban bármikor kiegészíthető a madarak étrendje (nem permetezett) pitypanggal, útifűvel, mezei fűvel vagy sóskával. Kedvelt változatosságot kínálnak például a levéltetvek által megtámadott faágak, amelyeket a madarak azon nyomban lelegelnek. Végezetül pedig puha táplálékot is kell adni a madárnak, ami tojásos kekszből, némi tejporból és főtt tojásból állhat.

A pintyek gondozása

Ha a madárnak nyers natúr faágak állnak rendelkezésére, gyakran el is tekinthet a karmok rövidítésétől, bizonyos fajták esetében viszont segítenie kell abban. Erre a célra először jó éles körömcsipeszt használjon, majd körömreszelővel fejezze be a műveletet! Rendkívül fontos, hogy ügyeljen a karmok kb. kétharmadánál átvonuló véredényekre! Ha mégis megtörténne a baleset, a madarat rögtön tegye vissza a kalitkába, és biztosítson számára abszolút nyugalmat! Normál esetben egy apró seb gyorsan begyógyul magától, a biztonság kedvéért azonban már előre vérzéscsillapító vattát szerezhet be. Önmagában nem elegendő a madárnak csak eleséget és vizet adni, a tiszta környezet is rendkívül nagy jelentőséggel bír. Ennek alapvető eleme a kalitka alján lévő alom, amit hetente legalább egyszer komplett ki kell cserélni. A szennyezett ágakat jól le kell tisztítani vagy felújítani, s a fürdőházikó is csak akkor okoz igazi örömöt, ha friss víz van benne. Különös mértékben igaz ez az ivóvízre, bár a vezetékes ivóvíz általában megfelel erre a célra. A díszpintyek napi eledelét ideális módon több etetőtálban adja, melyekben különféle eleségeket kínál kis tollas barátainak! Így azok mindig azt ehetik, amire kedvük támadt.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!