Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Galambok

A galambok erős, középtermetű madarak, amelyek szeretnek interakcióba lépni gazdájukkal, de saját magukat is képesek hosszabb ideig is elszórakoztatni.

Ellentétben a nagy papagájokkal, mint a kakaduk vagy az arák, a galambokra nem kell állandó figyelmet szentelnünk. Méretükből adódóan a takarítás is sokkal kényelmesebb procedúra, és a tiszta kalitka már nagymértékben képes hozzájárulni ahhoz, hogy szárnyasaink elégedettek legyenek, és jól érezzék magukat. Mindemellett csendesek és szépek, ezért, ha nem rendelkezünk túl sok szabadidővel, akkor is remek választásnak bizonyulnak. Magyarországon egyre népszerűbb az otthoni galambtartás. Beszéljünk a "nagyüzemi" vagy akár a hobbi tartásról, sokan házikedvencnek választják ezt a madárfajtát, de vannak, akik a húsuk miatt, mások postagalambnak tenyészik ki őket. Sokszor hallottam már, hogy a galambba úgymond "beleszeret" az ember és már nem is a haszna miatt tartja őket, hanem azért mert jó nézni őket.

Mit eszik egy galamb?

Fontos tudni, hogy a galambok esetében a táplálék nagyon rövid ideig van a tápcsatornában, így kevés ideje van a tápanyagoknak felszívódnia. Olyan élelemet kell tehát nekik biztosítani, ami koncentrált, fehérjében és zsírokban gazdag. Ezek a következőek lehetnek:

  • Fénymag - Magas fehérjetartalom (17%), közepes zsírtartalom (6%)
  • Borsó és lencse - Magas fehérjetartalommal rendelkeznek (23-26%), viszont zsírtartalmuk nagyon minimális (max. 1%). A fehérje tartalma miatt érdemes nekik adni.
  • Napraforgó és kendermag - Olajtartalmuk kimondottan magas (32-44%), így nagyon jó "energiabombát" jelentenek állatainknak
  • Kukorica - A-vitamin tartalma miatt egy nagyon fontos tápláléka a galamboknak, de csak csínján bánjunk vele, hisz nagyon magas energiatartalma van, ezért csak keveset adhatunk belőle.

Na de mi is az a galambdúc?

Aki teljesen kezdő, még nem biztos, hogy tisztában van a fogalommal. Mondhatni a galambdúc egy galambház, amibe a galambok fészkelhetnek, költhetik fiókáikat, élhetnek. A galambok párban élnek, költenek, nevelik fiókáikat, szinte mindent párban csinálnak és akárcsak a farkas, ők is egy életre választanak párt maguk mellé. Ezért is fontos, hogy a választott galambdúc úgy legyen berendezve, hogy az ott élő galamboknak saját költőhelyük legyen, két fészekkel. Vannak olyan szapora galambfajták, melyek már akkor új tojást raknak, mikor még az előző tojásból származó fiókák ki se repültek.

Egy ilyen galambdúc elkészítése nem kis feladat, viszont már kaphatóak jó minőségű galambdúcok, készre készítve.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!