Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Hogyan tartsunk zebrapintyet?

Hazánkban a hullámos papagáj után a zebrapinty a leggyakrabban tartott szobamadár. A nem kellő gondossággal összeállított tenyészpároknak gyakran kel ki tollhibás, lábhibás, csőrhibás utódja, ami egyértelműen a szakszerűtlen tenyésztés következménye.

Ahogy a kedvtelésből tartott díszmadarak többségét, a zebrapintyeket is leggyakrabban kalitkában helyezzük el.

A díszállat-kereskedések a változatos formájú, anyagú, színű és méretű kalitkákat kínálnak. A választásnál figyelembe kell venni, hogy a zebrapinty nagy mozgásigényű, ezért egy párnak a minimálisan 50x40x30 cm-es kalitka javasolható. Ideális esetben a kalitka téglalap alakú, magassága kisebb legyen, mint a hossza.

Mivel a pintyek igen csak szemetelnek, ezért előnyös lehet az üvegbetétes kalitka. Praktikus továbbá, ha a kalitka alja tálcás, így könnyebben tisztítható. Hozzá kell tenni, hogy szinte már az összes mostanság kapható kalitka ilyen.

Az ajtónak akkorának kell lennie, hogy be tudjunk nyúlni, és könnyen meg tudjuk fogni szükség esetén a madarakat. Szükséges továbbá egy másik nyílás is, ahová a fürdetőt tudjuk felhelyezni, illetve egy harmadik, ahová a zebrapinty fészkét tudjuk illeszteni.

Ha mégsem kalitkába, hanem röpdében vagy madárszobában tartjuk a pintyeket, figyelni kell arra, hogy ne zsúfoljuk túl az állományt. Mivel a méret ezekben az esetekben engedi, faágakat is behelyezhetünk madaraink szórakoztatására. Kalitkában pedig ülőfával oldhatjuk meg, hogy legyen hova le-és felszállniuk, illetve csak pihenniük. A röpdében vagy a madárházban más, békés természetű madarakkal együtt is tarthatjuk a zebrapintyeket.

A lakásban, kalitkában tartott zebrapintyeket jó időben kihelyezhetjük a teraszra, vagy kitehetjük őket a kertbe, természetesen szélvédett, árnyékos, más háziállatok számára nem elérhető, biztonságos helyre.

A zebrapinty gondozása

Az etető- és itatótálakat általában műanyagból készítik. Régebben üveg, sőt porcelán etető-és itatóedényekkel is találkozhattunk, de ez már a múlté.

A zebrapintyek gondozásához praktikus az automata etető-és itató berendezés, mely az állatok fogyasztásának mértékében adagolja a táplálékot. Higiéniai szempontból is ideális az automata itató, mivel zárt, így nem szennyeződik benne a víz. Akár 2-3 napra előre is fel lehet tölteni a kívánt mennyiséggel.

A zebrapintyek szeretnek fürdeni. Gyakorta naponta többször is fürdenek, ezért mindenképpen biztosítsunk számukra megfelelő alkalmatosságot ehhez. A díszállat-kereskedésekben kapható műanyag fürdető edényt tiszta szobahőmérsékletű csapvízzel töltsük fel. A rendszeresen tisztításról és vízcseréről ne feledkezünk el!

A zebrapinty rendkívül igénytelen szobamadár, alaptakarmányát muharmagból, fehérkölesből, vöröskölesből és fénymagból álló keverék képezi. Nagyon szívesen fogyasztja a zöldségeket: salátalevelet, tyúkhúrt, spenótlevelet, sárgarépa- és petrezselyemzöldet stb., melyeket mindig kicsit fonnyasztva adagoljuk! Időnként megkínálhatjuk főtt tojással vagy sajttal is, ezeket reszelve szokás adni.Vidám természetű, élénk mozgású, szívesen fürdik.

A táplálás a házi kedvencek tartásának egyik legfontosabb része. Ha tisztában vagyunk az adott fajta táplálkozási szokásaival és igényeivel, valamint számukra biztosítjuk is azokat, akkor nagy valószínűséggel ebből nem fog egészségügyi probléma adódni.

A zebrapinty táplálékának négy fő alkotóeleme van.

  • magok, magkeverékek
  • zöldeleségek
  • lágyeleségek
  • ásványi anyagok

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!