Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

Miért éppen a kanári?

Nehogy azt higgyük, hogy csak az idős embereknek nyújt kellemes társaságot a kanári. Ez a formás, izgő-mozgó madárka csodálatos áriával, kellemes lényével otthonunkba hozza a természet egy kis darabját.

És hogy miért jó választás a kanári?

  • Bár törékenynek látszik, testfelépítése mégis robosztus, igénytelen, könnyen tartható, még kezdőknek is ajánlható faj.
  • Az életvidám kanári madárkát még a gyerekek is kedvelik, ahogy felborzolja a tollait, és úgy néz ki, mint egy sárga teniszlabda, vagy más módon produkálja magát.
  • Még az elfoglalt emberek is nyugodtan tarthatnak két kanárit.
  • Kis énekeseink gyakran egészen megszelídülnek, gazdájukhoz ragaszkodnak, de természetes menekülési ösztönüket nem veszítik el egészen, nem válnak simogatható kedvencekké.
  • Számos szín- és formaváltozatot tenyésztettek ki.
  • A kanári jól megfér az otthonunkban tartott más állatokkal, kivéve az őt zsákmánynak tekintő macskával, patkánynal, hörcsöggel, görénnyel.

A kanári eredete

Az ős, a zöldesbarna tollú kanári-szigetekicsicsörke bizony egyáltalán nem emlékeztet leszármazottjára, apompás külsejű kanárimadárra. Éneke viszont annál inkább. Ez indította a 15. század végén a Kanári-szigetek első spanyol hódítóit is arra, hogy befogadjanak néhány példányt, és hazavigyék őket. A Kanári-szigetek nevéről kanárinak elkeresztelt csicsörikéket azután spanyol szerzeteseknek sikerült szaporítaniuk, és közvetítésükkel a faj egész Európában elterjedt. Első ízben tiroli bányászok alkalmazták a kis kalitkamadarakat vészjelzőnek a föld alatt. Ha ugyanis veszélyes gázok kezdtek szivárogni az aknában, a kanárik nyugtalanok lettek, jelezték a bányászoknak, hogy ideje elhagyni a körzetet. Számos emberéletet mentettek meg így. Bányászok vitték a harz-hegységbe is, ahol a máig ismert harzi-roller kanárifajtát tenyésztették ki.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!