Oldalunk jelenleg publikus teszt üzemben működik. A tartalom feltöltés alatt!

Hírek

A hullámos papagáj, a díszmadarak sztárja

Az egyedül tartott papagájok gyorsan megszelídülnek és kezessé válnak. Kellő türelemmel egyes egyedei döbbenetes mennyiségű szó kimondására képesek.

Kétségtelen, hogy ez a madár csinálta Európában a legnagyobb karriert. Hosszú évek óta a legkeresettebb szobamadár, és ennek megfelelően sokan is tenyésztik, hiszen mindig van piaca!

Ha olyan csőrös kisbarátokat szeretnénk, amelyek szeretik, ha foglalkozunk velük, akkor irány a kereskedés, és válogassunk a hullámos papagájok közül. Nagyon kedves és okos madarak, lehet őket tanítgatni, még akár szavakat is képesek elsajátítani, viszont nem lesz probléma abból, ha nem tudjuk velük tölteni minden percünket. Bár a hullámos papagájok erősebben kötődnek gazdáikhoz, mégis egyszerűbb a tartásuk, mint a nagyobb tollasoké. Egy tágas kalitkában nagyszerűen tudják érezni magukat, ha van társuk és elegendő mókás és biztonságos játékszerük van. Napi egy-két óránál pedig nem kérnek többet az időnkből. Ahhoz képest, hogy egyes nagyméretű papagájoknak naponta négy-hat órát is ajánlott a kalitkán kívül tölteniük, az egy-két óra igazán kevésnek mondható.

Etetés-itatás

Tápláléka: vörösköles és zab keverékéből álló mageleség, amely mellett szívesen fogyasztja a fürtöskölest, hántoltzabot, fénymagot is. Feltétlenül adnunk kell számára némi zöldeleséget: salátát, tyúkhúrt, kelkáposzta levelét, gyermekláncfüvet, reszelt nyers sárgarépát, sóskát, spenótot, sárgarépa zöld levelét stb.

Naponta a friss ivóvíz is elengedhetetlen. Ez a faj ritkán szokott az úgynevezett madárfürdőben lubickolni! Egyes források szerint az esőtől nedves faleveleken elégítik ki a vad példányok ezt az igényüket. Ennek ellenére azért akad olyan példány, amely szívesen megmártózik az itatóedénykében is.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a HÁZIKEDVENCEINK Facebook oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!